2017. május 12., péntek

Rebarbarás morzsás szelet

Martha Stewart receptjét dolgoztam át egy kicsit kevesebb cukor felhasználásával. Ez volt az első alkalom, hogy morzsa sütit készítettem, és a családomnak igencsak bejött a dolog. Ropogós tető, savanyú gyümölcs és egy piskóta jellegű tészta találkozása. Hmmmm. Epret vagy más idény gyümölcsöt is adhatunk hozzá, de a mi változatunkban most "csak" rebarbara volt. A link alatt videón is meg tudjátok nézni az elkészítését.

Hozzávalók:
A morzsához:

  • 6 ek sótlan vaj (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez) 

  • 1 csésze (=cup/ kb. 130 g) finomliszt
  • 1-2 ek nádcukor (eredetileg 1/2 csészét ír)
  • egy csipet só
A tésztához:
  • egy nagy adag rebarbara, fél centis darabokra vágva (hámozva)
  • 1/2-1 ek nádcukor (elhagyhatónak érzem)
  • 1 csésze finomliszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1/2 csésze vaj (szobahőm.)
  • 1/2 csésze porcukor (mehet nádcukor is helyette)
  • 2 nagy tojás
  • 1-2 tk vaníliapor
Elkészítés:
  1. Előmelegítjük a sütőt, majd a tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a tepsi szélein túllógjon.
  2. Elkészítjük a morzsát: összekeverjük a vajat, a cukrot és a csipet sót, majd hozzáadjuk a lisztet, és a morzsát villával összetörjük. A morzsát a hűtőbe tesszük.
  3. A rebarbarát összekeverjük a pici cukorral és egy icipici liszttel, majd félretesszük.
  4. A tésztát is összeállítjuk: elkeverjük a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Majd a vajat és a cukrot elektromos habverővel összekeverjük. Ehhez hozzákeverjük a tojásokat egyesével alacsony fokozaton. Jöhet hozzá a vanília, majd a liszt is.
  5. A tésztát elsimítjuk a tepsiben, majd a tetejére szórjuk a lisztes-cukros rebarbarát, és végül a morzsát.
  6. Tűpróbáig sütjük. Kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sül.
  7. A túlnyúló sütőpapír segítségével kiemeljük, és felszeleteljük, ha kihűlt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése