2017. április 12., szerda

Húsvéti receptajánló Dettitől

A nagyheti készülődéshez néhány viszonylag gyors, de finom ételt ajánlok. Például egy jó főzeléket: itt - http://chiliesvanilia.hu/2017/03/31/negy-tanyer-tavaszi-fozelek/-négy főzelékből is választhatunk. A medvehagymás zöldborsó és a kapros-narancsos répafőzelék feltétlen ajánlott egy jó köles/hajdina vagy batátafasírttal. 

Vagy itt ez a gombás-camembert-es crostata (http://izeselet.hu/receptek/sos-crostata-sutotokos-lilahagymas-es-kakukkfuves-gombas/). Hihetetlen jó az ízvilága és a crostaták tényleg gyorsan megvannak (egyedül a tészta összeállításra érdemes picit jobban odafigyelni, hogy tényleg jéghideg vizet használjunk és ne dolgozzuk egy picit sem túl a tésztát). Azért is érdemes a crostatákkal barátkozni, mert jön a gyümölcsszezon és nagyon finom lesz édes feltéttel is, tehát cseresznyével vagy szilvával is. És végül a reggeli joghurtunkat vagy a krémlevesünket is feldobhatjuk ezzel a ropogós hajdinamüzlivel(http://chiliesvanilia.hu/2017/04/07/ropogos-hajdinamuzli/) ezen a húsmentes héten.


De természetesen arra is kell már előre gondolnunk, hogy Húsvétkor mit eszünk. A sonka kiválasztásához és elkészítéséhez nagyon jó ötleteket kaphatunk itt: http://magyarkonyhaonline.hu/alapanyagok/milyen-a-jo-husveti-sonka és itt: http://magyarkonyhaonline.hu/hogyan-kell-sonkat-fozni. Utóbbiban még egy kis tavaszi zöldségajánló is szerepel. A sonka nálunk elképzelhetetlen kalács nélkül. Aki szintén így érzi, annak egy élesztővel készült foszlós kalácsot (http://falusilibak.cafeblog.hu/2014/04/10/foszlos-kalacs/) vagy akik már benne vannak a kovász bűvöletében, egy kovásszal készült kalácsot ajánlok (https://peklanyleszek.com/2016/10/25/vajda-jozsi-pekmuhely-biztatasara-kovaszos-kalacs/).

Szintén még az ünnephez kapcsolódva, akár a család, akár a locsolkodó vendégsereg számára álljon itt néhány desszertötlet. Ha már kalács úgyis lesz, elkészülhet belőle ez a kardamomos meggyes kalácspuding (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2010/06/kardamomos-meggyes-kalacspuding.html) már akinek még van egy kis fagyasztott meggy a hűtőjében. Vagy ha már a szív fűszerénél, a kardamomnál tartunk, süthetünk a gyerekkel húsvéti sütipecsétes kekszeket (http://www.mandykertje.hu/2011/04/szivemnek-kedves-szivecskesen.htm). A recepthez egy kis kiegészítés: picit kevesebb cukorral talán jobb, és egyszerűen ki lehet nyújtani, pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket kivágva, majd ezekbe nyomjuk a pecsétet, amennyiben nem peremes sütinyomdánk van. Ha pedig a családunk vagy a vendégek a sósakat részesítik előnyben, itt ez a villámgyors sós rúd (http://chiliesvanilia.hu/2013/10/07/a-vilag-legjobb-sajtos-rudja/). Még a receptben ajánlott mennyiségnél kevesebb sajttal (nálunk ez általában parmezán) is remekül működik. Soha nem marad egy szál sem belőle.

Ha tortát szeretnénk, egyszerűt, de mennyeit, ajánlom ezt a családi kedvenc lisztmentes máktortát, mert bármilyen étrendű családtag vagy vendég számára is elkészíthető. Hozzávalók egy 24 cm-es formához: 20 dkg vaj, 13-14 dkg cukor (pl. világos nádcukor), 1 tasak vaníliás cukor, 6 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg őrölt mák, 7 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott teáskanál fahéj, 6 tojásfehérje. A vajat a cukrokkal és tojássárgákkal elkeverjük. Az őrölt mákot összekeverjük a sütőporral és a vajhoz adjuk, majd a mandulát/diót, a fahéjat, és a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük a krémbe. Kivajazott tortaformában 180 fokon megsütjük kb. 25-30 perc alatt. Na és innen a variációk száma végtelen: kettévágva megtölthetjük lekvárral vagy citromkrémmel. De lassan itt-ott feltűnik az eper és már pár szemből is pici cukor és ínyenceknek vörösbor hozzáadásával pár per alatt mennyei öntetet készíthetünk rá (ezt akár fagyasztott erdei gyümölcsökkel, málnával is megtehetjük). Díszítésként adhatunk hozzá jóféle tejszínhabot (pl. Cserpes tejszínből), és hogy fokozzam: a tejszínt nemcsak díszítésként, hanem az íze kedvéért is megszórhatjuk serpenyőben rövid ideig pirított egész mákszemekkel. Fenséges desszert.

Szép húsvéti készülődést az ünnepre és jó étvágyat 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése