2016. október 17., hétfő

Sonkás-céklás quiche

A férjem szerint az utóbbi idők legjobb pitéje volt ez. Így megosztom veletek, hátha nektek is ízlik majd.A tészta természetesen bármilyen lisztből készíthető. Szeretek többféle liszttel kísérletezni. Ez a tészta nekem nagyon ízlett. Finom, vékony és ropogós lett.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt (5 dkg sárgaborsó liszt, 10 dkg tk. tönkölyliszt és 10 dkg sima tönkölyliszt)
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 ek hideg víz
  • só (bőven)
  • olasz fűszerkeverék (termelői: Bödön vásár)
A feltéthez:
  • 2-3 nagyobb cékla (lereszelve)
  • házi sonka ízlés szerinti mennyiségben, felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom, vékonyan szeletelve
  • 3 tojás
  • pici só (a sonka sós!)
  • házi sajt, szeletekben
Elkészítés:
  1. A tésztát összegyúrjuk, nagy gombócot formázunk belőle, majd a hűtőbe tesszük, amíg a zöldségeket megpucoljuk.
  2. Egy piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és kinyújtjuk a tésztát. Belehelyezzük, szépen belenyomogatjuk ott, ahol nem takarja a formát. (Nem szoktam sokat bajlódni a nyújtással, szinte mindig kézzel igazítom bele a tésztát.) A képen látható módon szoktam a vaksütést elvégezni. Sütőpapír és szemes bab kerül a tésztára, ami lenyomja azt.
  3. Mehet az előmelegített sütőbe (180-200 fok), ahol kb. 10-15 perc alatt elősütjük.
  4. A céklát közben lereszeljük, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és wokban megpároljuk a hagymákat. Jöhet rá a felkockázott sonka, összesütjük, majd mehet bele a lereszelt cékla. Szépen összeforgatjuk, fűszerezzük, majd hagyjuk picit hűlni. 
  5. Hozzákeverjük a 3 tojást, és már mehet is a tésztára.
  6. A tetejére vékony paradicsomszeleteket és sajtszeleteket teszünk.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése