2016. szeptember 16., péntek

Zakuszka befőtt - zöldséglekvár Zsuzsától

Tavaly 60 kg nyers zöldséget dolgoztunk fel, és a zakuszka karácsonyra elfogyott! Néhányat ajándékba adtunk igaz, de nagyon gyorsan fogyott nálunk otthon.
Kenyérre vagy puffaszott rizsre kenve bármikor jó, vagy bármilyen húshoz és rizshez / burgonyához zöldségköretként, ha nincs más otthon. Néha ráborítottam a csíkokra vágott csirkére, néha a rizzsel kevertem össze. Nagyon sokféle képpen használható!
A receptet barátnőm anyukájától kaptam, aki ebben profi.

Hozzávalók:
· 4 kg kápia paprika – szeletekre vágom, bekenem olajjal mindkét oldalát, és megfonnyasztom a sütőben kb. 30 perc alatt 180 fokon. Keverhetjük paradicsom paprikával is.
· 4 kg padlizsán – félbevágom, beolajozom és kb. 35 perc alatt 180 fokon megsütöm. Egy fazékba teszem, lefedem és így könnyebb lesz 10 perc után lehúzni a bőrét / kikanalazni a tartalmát.
· 2 kg paradicsom – a húsos Lucullus a legjobb hozzá, de más is megteszi. Forró vízfürdő után lehúzom a héját.
· 1 kg vöröshagyma – karikázva, dinsztelve

Ezt a 4 fő hozzávalót kicsit melós elkészíteni, de lehet több részletben, több estén keresztül is. Amint minegyik elkészült, összeöntöm őket egy nagy fazékba, leturmixolom őket, és elkezdtem forralni.

Hozzáöntök még:
· 2 dl olajat
· egy fej fokhagymát belepréselek
· sót, borsot, teatojában babérlevelet, oregánót, bazsalikomot (utóbbi hármat ízlés szerint)

Ezután jön, hogy a péphez valami szemeset keverünk. Ez lehet a következő:
· 3-4 kukoricakonzerv
· vagy babot
· vagy csicseriborsó
Vagy az összes együtt!
30 percig összefőzöm őket, üvegekbe töltöm és egy evőkanál olajat teszek a tetejére. Dunsztban hagyom őket kihűlni.

Kalandra fel, ennek most van a szezonja!
Forrás: Kecsmár Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése