2016. március 19., szombat

Kedvenc húsos-zöldséges lasagnénk

Kiváló tél végi, tavasz eleji fogás, amelyhez bármit felhasználhatunk, ami a fagyasztónkban maradt. Hús nélkül is elkészíthető akár hüvelyesekkel. Ha lasagnét készítek, mindig nagyobb adagot főzök. Így több napig kitart, vagy a mártásból jut a fagyasztóba is. Szégyen vagy nem, sokszor még pici gabonát is "megmentek" ezzel a fogással. Most például egy kis adag főtt quinoa került a mártásba. Szinte észrevehetetlen, de a szívem örül, hogy nem kellett kidobni.


Hozzávalók (6-7 személyre/fagyasztóba):

  • 1 kg darált sertés/marhahús
  • 2 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • paradicsom/paradicsompüré/sült paradicsom és paradicsomlé (kb. 3 dl)
  • 3-4 ek házi pizzaszósz
  • 2 sárgarépa
  • egy vastag szelet pasztinák
  • szárzeller (fagyasztva)
  • petrezselyem (fagyasztott)
  • só, bors/borsikafű, szerecsendió, bazsalikom (fagyasztott)
  • tetejére: mozzarella golyók, reszelt parmezán
  • lasagne lapok
  • zsiradék
Elkészítés:
  1. A hagymákat felaprítom és zsiradékon megpárolom.
  2. Rádobom a húst, és megpirítom.
  3. Sózom és borsozom, majd rádobom a reszelt répát és pasztinákot.
  4. Összesütöm, majd jöhet a paradicsompüré és a paradicsomlé. Az íze kedvéért dobok bele néhány darab nyári (fagyasztott) paradicsomot. Vagy szuperül fel lehet itt használni a Stahl-féle sült paradicsomot, ha fagyasztottunk belőle.
  5. Összerottyantom az egészet, és kb. 10-15 percig főzöm.
  6. Fűszerezem friss (vagy fagyasztott) fűszernövényekkel, adok hozzá petrezselymet és szárzellert bőven. Majd jöhet a borsikafű, szerecsendió és a szárított bazsalikom.
  7. A sütőt előmelegítem 180-200 fokra.
  8. Fogok egy nagyobb tepsit, amelynek az aljára kanalazok a mártásból. Elsimítom, majd jöhet 3-4 tésztalap szépen szorosan egymás mellé. Addig rétegezem, amíg elfogy a mártás.
  9. A legtetejére is mártást teszek, majd jöhetnek a sajtok.
  10. 10-15 perc alatt el is készül a sütőben.
Forrás: Lengyel Zsuzsa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése