2016. március 22., kedd

Hogyan csíráztassunk?

Gazdasszonyunk összefoglalta nekünk a csíráztatás titkait. Erre a képre érdemes rápillantani, hogy el tudjuk képzelni, hogyan is működik a dolog: https://greenerlivingideas.files.wordpress.com/2013/04/sprouts2.jpg

Milyen eszközzel érdemes csíráztatni?
  • csíráztató ballon (pl. Biorganik márka)
Mit érdemes csíráztatni? 



  • lucerna
  • vöröshere
  • bíborhere
  • retek
  • borsó
  • bab
  • lencse
  • káposztafélék
  • brokkoli
Ezek jöttek be leginkább, nem nyákosodnak. Gyorsan csíráznak az aprómagvasak, bőséges mennyiséget adnak (és ezeket legalább be lehet szerezni magyar forrásból).












Mit nem érdemes csíráztatni ezzel a módszerrel?

  • hagyma (lassú)
  • mustár (nyákos)
  • zsázsa (nyákos) (Ezt talán inkább vékony földes tálcába vetve, majd 2 leveles állapotban ollóval nyírva.)

Melyek a csíráztatás lépései?

  1. Este indítom a csíráztatás. 
  2. Beleöntök 1/3 zacskó magot a ballonba, majd bőven felöntöm vízzel, hogy úszkáljanak.
  3. Reggel leöntöm a vizet, és egy szárítón hagyom ferdén csepegni a ballont. 
  4. Este és reggel bő vízben átmosom, majd leöntöm és fejjel lefelé hagyom a szárítón.
  5. Körülbelül 4-6 nap alatt kész vannak.
  6. Ha kész, engedjük tele a ballont vízzel, szedjük le a hálós kupakot. Kicsit kavarjuk meg . 
  7. Az aljára lemennek a magok, amelyek nem csíráztak ki. 
  8. A tetejére a ledobott maghéj felúszik, és le tudjuk kanalazni. 
  9. A vízből kiemeljük a csírát, hagyjuk lecsepegni egy tálban, és aztán üvegbe tesszük, és mehet a hűtőbe.

Mire ügyeljünk?

  • Tűző nap ne érje a csírákat!
  • Vízben ne álljanak a magok!
  • Ne száradjanak ki a magok!
  • Jól levegőzzön a ballon!
  • Kézzel ne nyúljunk a ballonba, csak ha kész a csíráztatás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése