2016. március 2., szerda

Bulgur/quinoasaláta fodros kellel, batátával és céklával

Mondanom sem kell szerintem, hogy néha kapok recepteket a barátaimtól. A minap Orsi gazdasszonyunk "vágta hozzám" ezt a zseniális receptet, amelyet kissé a saját ízlésemhez, és a kamrám tartalmához, igazítottam. Szuper recept, mintha a legutolsó dobozunkhoz találták volna ki.

Hozzávalók:
  • 1 nagy batáta
  • 1 marék aszalt gyümölcs (pl. áfonya, meggy)
  • 1 marék pirított mag (pl. kesudió, pekándió, napraforgómag)
  • 1 adag főtt bulgur (vagy quinoa)
  • 1 csokor fodros kel
  • 3-4 közepes cékla
  • bors
  • zsiradék
  • az öntethez (elhagyható): 2 ek almaecet, 1 tk wasabi (esetleg torma), 1 citrom/lime leve, 5-6 ek olívaolaj
Elkészítés:
  1. A bulgurt kétszeres mennyiségű sós és vegamixes vízben megfőzzük. Hagyjuk, hogy a víz felforrjon a bulgurral együtt, majd zárjuk el a gázt, fedjük le egy fedővel és egy konyharuhával, és csak hagyjuk, hogy a bulgur felszívja az összes vizet. 
  2. MÁSIK OPCIÓ:
  3. A quinoát először beáztatjuk legalább 15 percre, de akár egy órára is vízbe tehetjük.
  4. Ezt követően a csap alatt jó alaposan átmossuk, hogy a kesernyés ízű szaponintól megszabaduljunk.
  5. Egy kisebb lábasban enyhén sós vízben odatesszük főni a magokat, és hagyjuk, hogy felforrjon a víz.
  6. Ekkor takarékra vesszük a gázt, és 20-30 perc alatt puhára főzzük a quinoát.
  7. Közben adhatunk még hozzá egy-egy löttyintés vizet.
  8. Amikor megpuhult a quinoa, elzárjuk a gázt alatta, lefedjük, és hagyjuk, hogy felszívja a maradék vizet, és a gőzben tovább párolódjon.
  9. A céklát és a batátát felkockázzuk, sütőpapírra helyezzük, és zsiradékkal meglocsoljuk. Megsütjük a sütőben.
  10. A magot száraz serpenyőben megpirítjuk.
  11. A fodros kelt jó alaposan megmossuk, felszeleteljük, és wokban megpároljuk. Pici vizet is öntünk alá, ha szükséges, majd fedővel lefedjük. Ehelyett 2-3 perc alatt forró sós vízben is blansírozhatjuk. Az idő leteltével lecsöpögtetjük, és hideg víz alatt leöblítjük.
  12. A salátaöntetet összeállítjuk, a saláta hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk a dresszinggel.
Beküldő: Lengyel Zsuzsa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése