2015. október 4., vasárnap

Rebarbara chutney változatok

Kicsit tovább szerettem volna gondolni a rebarbara felhasználását, hogy ne fojtsam minden alkalommal valami édes süteménybe. A chutney tökéletes pirítóssal és valami ütős sajttal. Jól megy sült húsokhoz is.

Megjegyzések: Az az ötletem támadt, hogy almával vagy körtével felturbózom, mivel éppen nincs is ennyi rebarbara itthon.

Egy csésze hozzávaló kiméréséhez pedig lehet kapni szuper kis 'cup' feliratú mérőedénykéket, így a továbbiakban nem kell bajlódni a váltogatással.


1) Rebarbara chutney Martha Stewarttól:
Hozzávalók:
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, átnyomva
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér (vagy gyömbérporral is helyettesíthetjük)
  • 1/3 csésze fehérbor (Sauvignon Blanc)
  • 1/3 csésze arany mazsola, felaprítva
  • 1/2 csésze cukor
  • 30 dkg rebarbara
Elkészítés:
  1. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és fél tk sót összepárolunk kb. 5 perc alatt.
  2. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a bort és a mazsolát.
  3. Visszatesszük a tűzre, és felforraljuk, majd 1 percig főzzük.
  4. Hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük.
  5. Jöhet bele a rebarbara fele, majd újra felfőzzük.
  6. Félig letakarva, kis lángon, kb. 5 percen keresztül főzzük a rebarbarát, ami szálakra fog esni. Majd hozzáadjuk a maradék rebarbarát, amit már csak puhára főzünk 2 perc alatt, és végül hagyjuk, hogy az egész mártás kihűljön.
Forrás: http://www.marthastewart.com/348836/rhubarb-chutney (L. Zsuzsa)

2) Alma-rebarbara chutney:
Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 3 édes alma
  • 4-5 szál rebarbara
  • 2-3 dl víz (nálam egy kis rizstej is került bele)
  • 1 ek méz (nálam bodzás méz)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj (karácsonyi ízvilágban: szegfűszeg, vaníliapor, csillagánizs)
Elkészítés: 
  1. A hozzávalókat megpucolom, felkockázom, és egy edényben lassú tűzön sűrű mártássá főzöm.
  2. Friss kenyérrel és jófajta házi sajttal ettük.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

3) Datolyás rebarbara chutney:

Hozzávalók:
  • 50 g friss gyömbér
  • 300 ml vörösborecet
  • 500 g édes alma, meghámozva, felkockázva
  • 200 g magozott datolya
  • 200 g mazsola vagy aszalt áfonya
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek currypor
  • 400 g nádcukor (mindenképp csökkenteném!)
  • 700 g rebarbara, 2 cm-es darabokra vágva
  • 500 g vöröshagyma, felaprítva
Elkészítés:
  1. A hagymát az ecettel és a gyömbérrel megpároljuk egy serpenyőben. 
  2. Minden összetevőt hozzáadunk a rebarbara kivételével.
  3. 2 kávéskanál sót is tegyünk bele.
  4. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk az almát.
  5. Végül hozzáadjuk a rebarbarát, majd addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű lesz a mártás.
  6. 10-15 percig állni hagyjuk, majd kifőzött üvegekbe szedjük, és hagyjuk kihűlni.
  7. Fogyasztás előtt legalább egy hónapig hagyjuk összeérni az ízeket!

Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5885/rhubarb-and-date-chutney (L. Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése