2015. október 9., péntek

Inspirációk 2015.10.08

"A héten belehúzok a főzésbe! Ez volt az első gondolatom. Nagyon elmaradtam a zöldségek felhasználásával. Ez van, amikor vendégeskedik az ember, és egy rakat jófajta házi koszttal tér haza. :) Azért nagy szerencse, hogy az őszi zöldségek már jóval eltarthatóbbak, mint a nyáriak. Súlyosabbak, lassabban fogynak, és tovább maradnak frissek." (Zsuzsa)

Anikó

A burgonyából rakott krumpli következik, klasszikusan kolbásszal, főtt tojással, tejföllel a tetején, ebben a hűvös időben jól esik már bekapcsolni a sütőt.

Az istengyalulta főzőtököt félbevágva, a vágott résszel lefelé sütőpapírra teszem a tepsibe, hogy a saját levében párolódhasson. Előtte a vágott részt megsózom, bekenem vékonyan olivaolajjal, és így megy a sütőbe jó fél órára. Carbonara szósszal (sonkával) szeretem, de főzök mellé (alá) teljes kiörlésű lisztből készült spagetti tésztát, hogy kiadósabb legyen.

Az uborkából és a paradicsomból, korábbi dobozból maradt lilahagymából görögsalátát készítek. Teszek még hozzá krémfehér sajtot és fekete olivabogyót. Az öntet a következő: egy rész fehérborecet (25 ml), két rész olivaolaj (50 ml), só, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál szárított oregano.

A zöldbabból tejfölös főzelék lesz. Valahol nemrég olvastam egy majorannás zöldbableves receptet, most kipróbálom a főzelékben a majorannát, mert egyébként kaporral készítem. Nekem ebbe az ételbe is kívánkozik egy gerezd fokhagyma! :)

A keleti salátakeverékbe nagy lyukú reszelőn reszelek a múlt heti céklából, és valamilyen sajtot, pl. mozarella golyókat, majd balzsamecetes-olivaolajos öntettel (1 evőkanál balzsamecet + 2-3 evőkanál olivaolaj + só (ha nem sós a sajt)) bekeverem.

A padlizsánból paradicsomos padlizsánkrémet készítek. 4 padlizsánt villával megszurkálok és 220 fokos sütőben 45 percig sütöm. Lehúzom a héját, és egyenes végű fakanállal apróra darabolom. Egy fej vöröshagymát üvegesre párolok 4 evőkanál olivaolajon, és ráteszek egy egész paradicsomot, amit előtte apróra darabolok (a héját is le lehet húzni, engem nem zavar). Ízlés szerint fokhagymát is elbír! Ezt is párolom, amíg szétesik a paradicsom aztán ráöntöm a padlizsánt és összefőzöm. Közben sózom, borsozom. A végén turmixolom, hogy krémesebb legyen. Amikor kihűlt egy kis üvegbe, vagy tálkába teszem, és annyi olivaolajat öntök a tetejére, hogy lefedje. Pirítósra kenve nem tudok eleget enni belőle.

De szép is az élet! :)

Zsuzsa

A héten belehúzok a főzésbe! Ez volt az első gondolatom. Nagyon elmaradtam a zöldségek felhasználásával. Ez van, amikor vendégeskedik az ember, és egy rakat jófajta házi koszttal tér haza. :) Azért nagy szerencse, hogy az őszi zöldségek már jóval eltarthatóbbak, mint a nyáriak. Súlyosabbak, lassabban fogynak, és tovább maradnak frissek.

A múlt heti sütőtökből és a burgonyából együtt egy szuper zöldség curry készül majd. Fűszeresen, indiaiasan. A tökéletes receptet még fejlesztgetem fejben, de ez lesz a pénteki menü, az már biztos! (Megjegyzés: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/10/sutotokos-zoldsegcurry.html)

A lila káposzta újfent párolva végzi majd. Megunhatatlan számomra. Húshoz remek köret! Almával, mézzel, balzsamecettel szoktam wokban párolni. De akár szalonnával is turbózható: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/09/jamie-oliver-pikans-parolt.html

Ha az istengyalulta főzőtök nekem jutott volna, biztosan ezt a süteményt csináltam volna meg belőle: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/12/spagetti-tokos-sutemeny.html

A sárgarépát mostanában heti egyszer sok fagyasztott borsó kíséretében párolóbetétben szoktam megpárolni, és csak előkapjuk a hűtőből, amikor éppen elfogy a köret, vagy fel akarjuk dobni a barna rizst és társait. Mellesleg az én gyerekem a répát és a borsót bármikor örömmel bevállalja.

A pak choi-hoz ajánlom ezt a hihetetlenül gyors stir-fry receptet: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/10/pak-choi-stir-fry.html

És mivel már 4 padlizsán várakozik arra, hogy megegyük, itt az ideje kipróbálni, hogy milyen mini pizzácskákat tudok csinálni padlizsánszeletekből. Paradicsommártással és mozzarellával, grillezve, tészta nélkül. Remek diétás vacsora lesz egyik nap! Mutatóba: http://www.theironyou.com/2015/09/eggplant-pizzas.html

Régen készült már saláta nálunk. Egy ilyenre vágyom most per pillanat: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/06/a-nem-eredeti-cezar-salata.html Mehet bele póré, paradicsom, paprika, keleti salátakeverék és sok parmezán!

Végül mi lesz a sóska sorsa? Mivel mártás készült belőle a múltkor, és abból még fagyasztottam is, ezért úgy gondolom, érdemesebb lenne ezt az adagot meginni smoothie-ban. Ahogy beköszöntött az ősz, egyre több turmixot készítek. Van egy gyerekbarát smoothie receptem, és ezt szoktuk Csanáddal reggelizni vagy uzsizni: 1 banán/avokádó + zabtej/rizstej + víz + fél alma/körte/egyéb érett idénygyümölcs (sokszor előző napi feldarabolt maradék) + 1 marék tk. zabpehely + 1 marék saláta/rukkola/sóska/spenót.

Egészségetekre!

Erika

Nos, lássuk mit is rejt a heti dobozunk! Az enyémben volt például sárga cukkini, amit rizses zöldségfasírtba fogok felhasználni. A megfőzött rizshez hozzáadunk kb. ugyanannyi mennyiségű reszelt vagy párolt zöldséget. Ahogy az már eddig is többször szóba került zöldségfasírtot számtalan variációban lehet elkészíteni, kinek-kinek ízlése szerint...répa, brokkoli, cukkini, cékla, spenót, sóska, káposzta,.... Jelen esetben reszelt répa és cukkini kerül bele. Hozzáadom a dinsztelt hagymát, tojást, petrezselyem zöldet, húsevők gazdagíthatják pirított szalonna darabokkal is, sózom és teszek bele egy kis borsot is. Ezután kis gombócokat formázunk a masszából, kicsit ellapítjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Vacsorára főételnek, de ebédnél köretként is tálalható.

A sóskát leginkább zöld turmixként (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/05/zold-turmixok-gyujtemenye.html) fogom elfogyasztani, szépen elosztva, hogy minden napra jusson egy kevéske friss, természetes vitaminbomba. De reggelinél néhány apróra vágott levélkével ízesíthetjük vele a rántottánkat vagy omlettünket is. Ha végképp nem tudunk vele mit kezdeni, akkor jöhet a pesto (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/08/tartositasi-eljarasok-10-resz-pesto.html), mint mentőötlet. Nekem személy szerint nagyon bevált.

A spagettitököm valószínűleg quiche-ként fogja bevégezni (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/07/kapros-tokos-quiche.html), de a blogon található ötletek közül nagyon szimpatikusnak tűnik a tökös sütemény is (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/12/spagetti-tokos-sutemeny.html). Szóval ezen még agyalok egy kicsit. :)

A padlizsánt leggyakrabban krémnek szoktam elkészíteni, mert ebben a formában igencsak közkedvelt a családban pirítóson felhalmozva, friss zöldséggel ( ami lehet rukkola vagy vegyes saláta vagy uborka vagy paradicsom vagy csak egyszerűen egy kis reszelt sárgarépa, illetve ezek kombinációja)...nyamm. Most viszont találtam egy saláta receptet. (Joghurtos padlizsánsaláta paradicsommal - http://www.mindmegette.hu/joghurtos-padlizsansalata-paradicsommal.recept), ami eléggé ínycsiklandó első olvasásra. Ugyanakkor lehet, hogy rántani fogom (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/11/rantott-padlizsan-sutotokos.html) vagy mégis inkább tésztával fogyasztani (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/07/padlizsanos-teszta-majorannaval.html). Majd a konyhában a női megérzésemre hagyatkozom.

A fűszernövények közül nálam a tatárhagyma landolt a héten. Ezt frissen , apróra vágva joghurtba, sajtkrémbe tervezem beletenni. De bátran ízesíthetjük vele a majonézes burgonya salátánkat vagy adhatjuk párolt rizshez. Ha most nem kívánjuk felhasználni, akkor egyszerűen megmossuk, apróra vágjuk és megszárítjuk....jó lesz később.

Zöldbabból rakott lesz, mégpedig krumplival, darált pulykahússal.

Jó étvágyat kívánok a finom étkekhez!

Detti

Holnap sóskanap. Mi, vagyis én és Sóska nem vagyunk még jó barátok (és ahogy láttam a közösség jó néhány tagja sem:). De van itthon újhagyma és főzőtejszín, így ezt a tejszínes sóskakrémlevest (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/search?q=+s%C3%B3ska) fogom kipróbálni zöldségalaplével és a gyorsaság végett ezt a levelestésztából készülő sóskapitét (http://dolcevitablog.hu/2013/05/soskapite/). A maradék sóska pedig lehethogy vasárnap egy saláta alapját fogja képezni, hiszen annyira friss, roppanós, hogy nyersen is remekül meg lehet enni, zöldalmával és parmezánnal.

Az istengyalulta főzőtök vagy spagettitök éppen kettévágva pici olívaolajjal meglocsolva sül a sütőben, és miután puhára sült, villával kiszedegetem a belsejét és pici citrommal, petrezselyemmel, olívával, sóval, borssal egy „spagettit” készítek belőle Martha Stewart alapján (http://www.marthastewart.com/1050474/roasted-spaghetti-squash); őt egyébként más spagettitök receptért is érdemes felkeresni.

A cukkiniből egy krémes árpa (gersli) egytálétel készül (http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2011/07/12/kremes_gersli_cukkinivel/), petrezselyemmel és pirított dióval a tetején; nagyon addiktív.

A póréhagyma ihletet adott egy régi nagy kedvenchez, a csicseriborsóleveshez, mely ha előre megfőzzük a csicseriborsót (éjszakára beáztatva, utána a puhulást elősegítendő egy hámozott krumplival kb. 1 órán át főzzük), igazán gyorsan megvan. A titok az, hogy a póréhagymát és 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát vaj és olíva keverékén kell lasssan puhára-krémesre-édesre párolni, majd hozzáadni a csicseriborsót és 15 perc alatt kész a zöldségalaplével felöntött leves. A reszelt parmezán és a frissen őrölt bors a tálaláskor kötelező. Vendégváráshoz, de hétköznapi fogásnak is igazán remek.

A snidling egy egyszerű, de mennyei tojássalátához lesz. A keményre főtt tojásokat apróra feldarabolom és hozzáadom a pici sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és snidlinggel elkevert tejfölhöz. Elegáns reggeli vagy vacsoraétel.

A padlizsánból –talán elcsépeltnek tűnik – de padlizsánkrém lesz. Számtalan variációban próbáltam már, de ami a padlizsán ízét a leginkább kihozza, az egy egészen egyszerű recept (http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/padlizsankrem). A lényeg, hogy az egészen puhára, feketére sült padlizsánok belsejét csak kézzel szabad elkeverni (tehát semmiképp ne turmixoljuk), és ne adjunk karakteres olívaolajat hozzá, hanem valamilyen semlegesebbel, például szőlőmagolajjal lazítsuk. Ily módon koncentrálódik a padlizsán íze, és nem szükséges semmi extra hozzávaló. Az elkészítést -a környezettudatosság jegyében- időzíthetjük valamilyen más sütőben készülő ételhez (akár a spagettitök sütéséhez), hisz az alufóliába csomagolt padlizsánok jól megférnek bármilyen más étel mellett.

Éva

Brokkoli nálunk bármilyen mennyiségben el tud fogyni, főzeléknek, levesnek, rakottasnak, ez a mennyiség viszont pont ahhoz elegendő, hogy a hétvégi sült mellé „zöld krumplipüré” készüljön: a teljesen mezei krumplipüréhez hozzáadunk még a krumplival megegyező mennyiségű párolt, összetört brokkolit és néhány gerezd fokhagymát, és jól összekeverjük.

A sóska érkezését mintha előre láttam volna, éppen csütörtökön reggel vettem egy szép szelet halat, így francia, fehérboros sóskamártás készül majd belőle a sült halhoz (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/08/sult-hal-francia-soskamartassal.html). Aki nem szereti a magyar konyha sóskafogásait, annak is bátran ajánlom, ez egészen más ízvilág.

A cukkinik ezen a héten sajtos puffancsba kerülnek – a facebook csoportban láttam egyszer azt a receptet, amely nálunk a tucatnyi cukkinis sajtos puffancs közül a nyerő lett: http://www.skinnytaste.com/2012/07/zucchini-tots.html

Az istengyalulta főzőtök ezúttal a doboztársamé lett, de ha hazahoztam volna, egyszerű kapros főzelék lett volna belőle, bár tavaly nagyon ízlett egy fekete erdei sonkával elkevert, fokhagymás besamellel leöntött, sajttal bőségesen megszórt, sütőben összesütött változata is.

Hazahoztam viszont egy pak choi-t, aminek én mindig nagyon megörülök, nagyon szeretem az ízét. Ezúttal póréhagymával, csirkemájjal és árpagyönggyel egytálételt fogok készíteni belőle: valamilyen zsiradékon megfuttatjuk a pórét, rászórjuk a feldarabolt csirkemájat, lepirítjuk, hozzáadunk pár gerezd fokhagymát, meg a pak choi feldarabolt szárát, meg némi árpagyöngyöt (nálunk egytálételeknél 5dgk/fő a bevált mennyiség minden gabonából), aláöntünk egy-két evőkanálnyi vizet, fedőt rakunk rá, és megpároljuk. Amikor kész, borsozzuk, ekkor már sózhatjuk is. Hozzákeverjük a laskára vágott pak choi-leveleket, összeforgatjuk, de már egy perc elég, hogy kicsit megfonnyadjanak. Ha akarjuk, egy evőkanál tejfölt is adhatunk hozzá.

A tatárhagyma nagy kedvencem, mindig azt választom a fűszernövények közül, rántottába vagy zöldséglevesekbe aprítom bele.

A sárgarépák egy részére pedig vár még a múlt hétről megmaradt fél fej káposzta, hogy némi majonézzel és egy kevés almával finom salátává érjen össze. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése