2015. október 7., szerda

A kedvenc magazinom: Ízek és érzések magazin

Néhány éve nyomott egy példányt a kezembe az egyik barátnőm, amikor felmerült bennem az igény, hogy több gabonát és zöldséget kellene az étrendembe illeszteni, azóta már előfizetője vagyok az Ízek és érzések magazinnak, sőt az idén a szülinapi tortám is ebből készült (málnás kölestorta volt)

Általános információk
A magazin egy évben 5 alkalommal jelenik meg az Ursa et Ursus Kiadó gondozásában. A receptek kialakításában, elkészítésében a Miele főzőiskolával működnek együtt.

Szupermarketek újságos polcaira több kerül, tapasztalatom szerint átlagos újságosoknál csak 2-3, gyorsan elfogyó példány van, ezért is fizettem inkább elő.

Az alapanyagok változásai miatt a legjobban én a tavaszi-, nyári- és az őszi számot szeretem, a karácsonyit és a télit kevésbé, bár azok sem rosszak, nem olyan változatosak, mint a másik három, persze az alapanyag kínálat sem.

Természetesen web oldaluk is van www.izekeserzesek.hu néven, ahol néha vannak nyereményjátékok és a facebookról sem maradtak le (https://www.facebook.com/izekeserzesek). Az első 30 előfizetőnek valamilyen plusz ajándékkal kedveskednek az előfizetés megkezdésekor.

Az egészséges táplálkozás híveinek szól. Aktuális zöldségek, gyümölcsök és gabonák adják a receptek alapanyagait. A receptek között találhat magának kipróbálandót a vegetáriánus étkezés követője, de a húsevő is, ahogy gondolnak a különböző táplálékallergiában szenvedőkre és a kisgyermekek táplálkozására is.

Minden hónapban egy, valamilyen diétával karbantartható betegség kerül a fókuszba. Egy-két cikket szentelnek ennek, illetve a recepteknél az ehhez a diétához tartozókat külön jelölik.

Kicsit fordított a helyzet a receptjeikkel, mint más újságoknál: másutt sokan a hagyományos kristálycukrot cserélik xylitre vagy kókuszvirágcukorra, itt én fordítva szoktam :) Pl. zabtejszínt tejszínre cserélek vagy xylitet nádcukorra. A magazin utolsó oldalán egyébként egy Konyhai kisokos rovat segíti a kevésbé ismert alapanyagok közötti tájékozódást.


Az aktuális számról

Az aktuális szám az október-novemberi, ennek megfelelően az őszi zöldségekre fókuszál. Kelbimbó, csírák, köles, cékla, sárgarépa a fő hozzávaló, de persze nagyon változatosak. A központi téma a refluxbetegség, de szó esik a tejfehérje allergiáról és a pajzsmirigy működés zavarairól is.

Ami első lapozgatásra megfogott és szeretném kipróbálni, azok a az alábbi receptek (persze biztos, hogy többet fogok, mert még húsosat nem is néztem :D ):
  • Köleskása körtével, dióval és mazsolával
  • Vajas sárgarépakrém
  • Köleses szendvicskrém
  • Céklás gofri 
  • Céklás tócsni rozmaringos sütőtökkrémmel
  • Bazsalikomos tejcsokoládé mousse 
Receptek a blogon
Kicsit meg is lepődtem, hogy eddig itt csak ez a mustáros, tejszínes újburgonya (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/05/mustaros-tejszines-ujburgonya.html) jelent meg ebből a magazinból, pedig lényegesen többször főzök belőle. :)

Értékelés
  • receptek száma: ★★★☆☆, kb. 65 db a fedlap szerint, de ha a külön számoljuk az egy receptnek írt köretet, feltétet, akkor azért 75-80 db lesz az
  • ár/recept szám arány: ★★★★★ kb. 9 Ft/recept
  • receptek megoszlása: ★★★★★ van reggeli, vacsora, desszert, húsos- és húsmentes főétel, leves, saláta is
  • receptek megbízhatósága:  ★★★★☆ eddigi tapasztalataim nagyon jók, korai számokban voltak azonban problémák, ezért csak 4 csillag...
  • másként étkezőknek jelölés: ★★★★★ jelölik a vegetáriánusoknak, laktózérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek ajánlottat, a gyermekbarát illetve az anticandidás recepteket
  • táplálékösszetétel jelölés: ★★☆☆☆ jelölik, de csak az energiát és a szénhidrátot
  • alapanyagok: ★★★★★ sok zöldség, gyümölcs, változatos gabonák
  • különleges alapanyagok: ★★★★☆ bár vannak elvétve, de azok lecserélhetők vagy bioboltból beszerezhetők
  • megjelenés: ★★★★☆ szerintem nagyon igényes kivitelű a lap, szépek a képek, mondjuk a Stahl magazin lapjai vastagabbak, de annak az ára is több
  • kismamák, babák célközönség-e: ★★★★★ igen, külön rovatuk van
Judit

1 megjegyzés: