2015. augusztus 31., hétfő

Padlizsános-paradicsomos rizottó

Ez egy különleges rizottó recept.
  • 20 dkg arborio rizs
  • 1-2 kisebb padlizsán
  • 3-4 darab paradicsom
  • 2 nagy ek vaj
  • 2 ek kókuszzsír
  • olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, finomra reszelve
  • 1 pohár száraz fehérbor (= egy kis almaecettel helyettesíthető, kb. 3-4 ek)
  • reszelt parmezán
  • 6-7 dl zöldségleves (meghagytam benne a maradék zöldséget is: borsó, répa, karfiol) (vagy víz+bio leveskocka ha nagyon nincs más)
  • kakukkfű
  • borsikafű
Elkészítés:
  1. A fényes, feszes héjú padlizsánokat megmosom, villával megszurkálom, félbe vágom, és a vágott felével lefelé egy tepsiben elhelyezem. Olívaolajjal meglocsolom, és megsütöm 30 perc alatt. Ha kihűlt, a húsát felkockázom.
  2. Egy lábasban felolvasztom a kókuszzsírt, löttyintek rá egy kis olívaolajat, és megpárolom rajta a finomra reszelt hagymát.
  3. A rizst megpirítom pár perc alatt, kavargatás mellett, a hagymás olajon.
  4. Jöhet a bor vagy almaecet, majd apránként adagoljuk az alaplét. Kavargatás mellett mindig hagyjuk az alaplét elfőni, és akkor öntsünk rá újabb adagot, ha szükségesnek látjuk.
  5. Hozzáadjuk közben az egész paradicsomot is.
  6. Kb. 15-18 perc alatt a rizs elkészül.
  7. A sült padlizsánt a legvégén keverjük hozzá a rizshez.
  8. Legutoljára jöhet a zöldfűszer és a sok-sok parmezán.
  9. Szoktam még egy kis vajat is hozzáadni a vége felé.
  10. 2 percig letakarva állni hagyjuk.
  11. Sózni szükségtelen a sajtok és a levesalap sóssága miatt.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése