2015. július 18., szombat

Vegyes vitaminsaláta

Gyorsan elkészíthető és jól tárolható ez a friss, ropogós, színes saláta. A levét leöntve, nyers zöldséggel és majonézzel felturbózva is tálalható.

Hozzávalók
  • 1 nagyobb kígyóuborka, 
  • 1 közepes cukkini, 
  • 3-4 csíkos cékla, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 2 fej lilahagyma, 
  • 4-5 répa, 
  • só, 
  • ecet, 
  • cukor vagy édesítő, 
  • babérlevél, köménymag

Elkész­ítés
  1. Felöntőlé
    • Felforralom a vizet. Ha felforrt, beleteszem a sót, egy pici cukrot/édesítőt, és az ecetet, valamint a fűszernövényeket. A felöntőlé mennyisége függ az üvegek számától is. Igyekszem gazdaságosan dolgozni, hogy ne kelljen kiönteni a felesleget. 
    • Fél liter vízhez kb. egy kávéskanál sót, 1-2 evőkanálnyi cukrot, 2-4 db babérlevelet és 1-2 csipetnyi köménymagot, illetve 1-2 evőkanálnyi 20%-os ecetet számolok. 
  2. Az uborkát és a cukkinit megmosom (nekem fennmaradt a héja, hogy a saláta színesebb legyen), legyalulom, lesózom és majd egy kicsit állni hagyom, hogy levet engedjen. 
  3. Közben a többi zöldséget is megtisztítom, ugyanakkorára aprítom fel, mint az uborkát és a cukkinit. 
  4. Miután az uborkát és cukkinit levétől egy kicsit kifacsartam (simán, kézzel) összekeverem az összes zöldségfélével és üveg(ek)be teszem, ráöntöm a felöntőlevet. 
  5. Az üvege(ke)t lezárom és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Forrás: Terhes Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése