2015. július 4., szombat

Meggy aszalása

Másodszor készítettem már aszalt meggyet aszalógépben ezzel a módszerrel. Megosztom veletek a tapasztalataimat:



  1. A meggyszemeket leszárazom, kiválogatom, megmosom.
  2. Miután megszáradtak, egészben, magozás nélkül teszem az aszalógép tálcáiba.
  3. Az enyém egy öttálcás gép, és kb. olyan 3-5 kg meggy fér bele. Ennél nyilván sokkal kevesebbet nyom majd a végeredmény, de abszolút megéri dolgozni vele.
  4. 30 fokra állítom az aszalót, maximum 40-re, mert az a lényeg, hogy a növényi enzimeket ne pusztítsuk el a magas hőmérséklettel.
  5. Így lassabban készül el az aszalvány, de sokkal egészségesebb, ízletesebb.
  6. Nekem így 3 teljes napra van szükségem ahhoz, hogy teljesen megaszalódjon a meggy. A gép éjjel-nappal megy. Ha valakit zavar a zúgás, éjszakára érdemes egy használaton kívüli szobába vinni, és rácsukni az ajtót. Nem kell aggódni, nem fogyaszt túl sokat!
  7. Félidőben érdemes kimagvalni csak, így kevésbé macerás, és már nem is csepeg a meggylé, ami szintén fontos szempont.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése