2015. május 21., csütörtök

Bodzavirággal ízesített méz

Olyan finoman illatozik a konyhában ez a zacskónyi bodzavirág, ami ma érkezett hozzánk. Annyira adott, hogy szörppé lényegüljön át...de most inkább mégsem! A férjem ötlete volt, hogy rakjuk mézbe. Azonnal utána is olvastam, és annyi gasztroblogon dicsérik a bodzavirággal ízesített mézet, hogy ezt ki kellett próbálnom! A végeredményre természetesen egy picit várni kell majd, türelmünktől függően. Legalább 1 órát, de jobb ha néhány napot, esetleg egy hetet, pihentetjük az üvegbe (és mézbe) zárt csodát.

Hozzávalók:

  • egy befőttes üveg
  • egy szép üveg (pl. csatos)
  • minőségi méz (nálam akác) (esetleg agávé szirup vegánoknak)
  • olló
  • egy kis pihentetés (egy hét)
  • egy kis fehér abrosz/vászon/konyharuha
  • szűrő


Elkészítés:
  1. A bodzavirágról leszedegetjük a rovarokat. Megtisztítjuk az egyéb látványos szennyeződéstől.
  2. Helyezzük rácsos felületre az ollóval levágott virágokat, szárral felfelé. Alá terítsünk egy fehér konyharuhát, és hagyjuk itt egy kis időre, hogy a rovarok szépen lemásszanak a virágszirmokról.
  3. A száraz virágokat helyezzük egy üvegbe, majd öntsünk rá úgy mézet, hogy teljesen ellepje.
  4. Egy pálcával kavarjuk meg alaposan, hogy a légbuborékok távozhassanak.
  5. Fedjük be egy kis vászonból készült anyagdarabbal, majd pihentessük legalább egy hétig (a konyhapulton, ablakban, stb.).
  6. Egy hét után szűrjük át egy szép üvegbe.
  7. Élvezzük limonádéban, süteményekben, teában vagy csak úgy önmagában kanalazva.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése