2015. május 24., vasárnap

A KÍNAI KEL

A "nagy kínai"


A Kelet-Ázsiából származó növény, közismert nevén kínai kel, valójában a nap(p)a káposzta (napa/nappa cabbage angolul), a kínai kelnek egy fajtája. A nappa zöldséglevelet jelent a kínai nyelvben. Ázsiai receptekben sui choi néven találkozhatunk vele. Alakja miatt magyarul hosszú kelnek is nevezik. Gyakran a vele rokon pak choi-t is szokták a kínai kel névvel illetni.



Termesztésével több ezer éve foglalkoznak Kínában. A kínai kel nagyon jól bírja a hűvösebb klímát, a rövid és kevésbé meleg napokat, így leginkább ősszel és kora tavasszal találkozhatunk vele a kertekben, piacokon vagy a zöldségesnél. Hazánkban is egyre inkább elterjedt leveles zöldségféle.

Tápanyagok

A hosszúkás káposztafej egymáshoz szorosan simuló eres levelekből áll. Vastag levélnyele van, amelyet nem szabad kidobni, ugyanúgy fogyasztható mint a mángold szára. A- és C-vitaminban igen gazdag. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz még ásványi sókat és béta-karotint. Magas élelmi rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, és magas fehérjetartalma miatt könnyen is emészthető, nem puffaszt.
10 dkg kínai kel pedig mindössze csak 16 kalóriát tartalmaz, ezért javasolják rendszeres fogyasztását a dietetikusok is. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az úgynevezett negatív kalóriás ételek közé sorolható.
Újabb tudományos eredmények pedig azt mutatják, hogy rákellenes vegyületeket is tartalmaz bőven ez az izgalmas káposzatféle, valamint a rossz koleszterin szintjét is képes csökkenteni.

Tárolás

Hűtőszekrényben jóval hosszabb ideig eltartható, mint a salátafélék. Nem esik össze, fonnyad meg a vastag levele néhány nap után. Egyesek szerint akár hetekig is eltartható hűtve. Azonban fagyasztani nem lehet. 

A külső levelek és a levélnyelek alját általában meg kell tisztítani. Ha nem használjuk fel vásárlás után közvetlenül, lehetőleg ne mossuk meg. Leveleire szedve is tárolhatjuk egy nagy dobozban. Kimcshi (kimchi) néven ismert még a belőle készített savanyított étel, amelyet a mi savanyított káposztánkhoz hasonlóan tesznek el. Ezt az savanyúságot azonban számtalan módon ízesítik, fűszerezik, valamint egészítik ki egyéb zöldségekkel.


Elkészítés

Tehetjük nyersen salátába, a levélnyelet is belereszelve. Készíthetjük wokban hirtelen sütve, kavargatva (stir-fry). Felhasználhatjuk rakott ételek és főzelékek készítéséhez is. Igen gyakran levest is főznek belőle csirkével vagy marhával a húsleveshez hasonlóan. Finom még köretekhez adva, és tojással egy szuper frittataban is megállja a helyét. Meg is tölthetjük, pontosan úgy mint a káposztaféléket, a pak choi-t vagy a mángoldot.
A honlapon található kínai keles receptekért kattints IDE.


Forrás



A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése