2015. március 14., szombat

Zöldfűszeres burgonyafánk tejfölös gombával

Úgy tűnik, hogy nem csak a krumpliból készülő gombócnak (gnocchi vs. dödölle) de a krumplilepénynek is van az egyes népekre jellemző változata. Nekünk ott a lepcsánka, a svájciaknak a rösti, ez pedig egy német eredetű szakácskönyvből van. Nagyon ízletes és nagyon gyorsan elkészül!

Hozzávalók
  • A burgonyafánkhoz
    • 1,5 kg lisztes burgonya
    • 125 ml tej
    • 4 tojás
    • 1 vöröshagyma
    • 1 evőkanál apróra vágott kapor
    • 2-3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
    • 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
    • 1 evőkanál vagdalt citromfű
    • bors
    • ha nem lisztes a burgonya burgonyaliszt vagy más liszt
    • a sütéshez zsiradék
  • A tejfölös gombához 
    • 500 g csiperkegomba
    • 1 mogyoróhagyma
    • 2 evőkanál vaj vagy margarin
    • 1 pohár (kb. 150 g) zsíros tejföl
    • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
    • só, fehér bors, kis fehérbor
Elkész­ítés
  1. A krumplit nyersen reszeljük durvára, a zöldfűszereket aprítsuk fel és a gombát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint vágjuk darabokra (ha más nem indokolja, nem kell apróra).
  2. A lereszelt burgonyát tegyük szűrőbe és hagyjuk lecsöpögni. A folyadékot fogjuk fel, a keményítőről a vizet öntsük le és a keményítőt keverjük a burgonyához. (Ha nem lisztes a burgonya, akkor némi lisztet).
  3. Adjuk hozzá a tojást, majd a borsot és az összes zöldfűszert.
  4. Zsiradékkal kikent tepsibe annyit öntsünk a burgonyás masszából, hogy vékonyan ellepje és süssük mindkét oldalán ropogósra.
  5. Közben egy másik edényben pároljuk meg a kockára vágott hagymát, tegyük hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára.
  6. Amikor a gomba puha, keverjük hozzá a tejfölt, főzzük le a folyadék egy részét, majd fehérborral és petrezselyemmel ízesítsük.
Forrás: Ínyencfalatok reggel, napközben és este (Dr. Oetker Szakácskönyvtár)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése