2015. március 24., kedd

Paradicsomszósz rizsgombóccal

A recept 3 személyre szól és nagyon finom. Ha csökkentenénk a húsfogyasztást, de szeretjük a paradicsomszószt húsgombóccal, ez egy tökéletes alternatíva.

Hozzávalók
  • A gombóchoz:
    • 15 dkg rizs
    • 15 dkg dió
    • 15 ml olaj
    • 1 db tojás
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors, piros arany
  • A szószhoz:
    • 1 evőkanál liszt
    • 2-3 dkg cukor
    • pirospaprika
    • 1/2 liter paszírozott paradicsom
    • 2 db zöldpaprika
    • 1 szelet zeller
Elkész­ítés
  1. A kiskockára vágott hagymát megdinszteljük a 15 ml olajon. 
  2. Beletesszük a megmosott rizst és másfélszeres vízben félig megfőzzük. 
  3. Ledaráljuk a diót és a kihűlt riszhez öntjük, adunk hozzá 1 db tojást és a fűszereket, majd gombócokat formázunk belőlük. 
  4. Egy lábasba beletesszük a gombocokat, mellé 2 db zöldpaprikát és 1 szelet zellert megtisztítva, 1,5 dl vizet is öntünk rá és a fél liter paradicsomot, lassú tűzön együtt főzzük, néha megrázzuk vagy óvatosan megkeverjük, hogy le ne égjen/én az alját megkenem olajjal/, majd 1 csapott evőkanál lisztet kikeverek piros paprikával, vízzel és behabarom. 
  5. Teszek bele 1 evőkanál cukrot és pár percig forralom.
Beküldő: Fülöpné Marika

2 megjegyzés:

  1. Még húsgombócot sem készítettem soha, szóval most ezzel kezdek. :) Milyen rizs kell hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkérdeztem, sima egyszerű fehér rizs került bele.

      Törlés