2015. március 6., péntek

Francia hagymalepény

Mint sok nagyon finom ételről, erről a receptről nem lehet azt mondani, hogy könnyű lenne. Egy múlt századi Tina magazinból ;) származik, epebetegeknek, puffadásra hajlamosaknak kerülendő, egyébként csak ajánlani tudom, ráadásul az esetlegesen még mindig halmozódó lilahagyma-hegy is csökkenthető vele.

Hozzávalók
  • A tésztához: 
    • 50 dkg liszt, 
    • 6 evőkanál vaj vagy margarin, 
    • 1 tojás, 
    • 2,5 dl tej, 
    • 4 dkg élesztő, 
    • 1 teáskanál só, 
    • a tepsi kikenéséhez vaj vagy margarin. 
  • A feltéthez: 
    • 1 kg vöröshagyma (lehet a fele lilahagyma is), 
    • 20 dkg füstölt szalonna (legjobb a kolozsvári), 
    • 2 tojás, 
    • 25 dkg reszelni való sajt, 
    • 3 dl tejföl, 
    • 5 evőkanál vaj vagy margarin, 
    • ½ csokor friss vagy ½ teáskanál szárított majoránna, 
    • só, bors, reszelt szerecsendió, 
    • 1 teáskanál őrölt köménymag.
Elkész­ítés
  1. A lisztet, a puha zsiradékot és a tojást kb. 1 teáskanál sóval együtt keverőtálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt, és a liszthez adjuk. A masszát robotgép segítségével sima tésztává keverjük, majd meleg helyen letakarva kb. 30 percig kelesztjük. 
  2. Közben a hagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, a majoránnát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük és felaprítjuk. 
  3. A szalonna zsírját nagy serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd beletesszük a hagymakarikákat és 5-10 percig pároljuk. Sóval, őrölt borssal, köménnyel, majoránnával ízesítjük. sajtot durvára reszeljük. 
  4. A kelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a párolt hagymát és a húsos szalonnát, majd meghintjük a reszelt sajttal. A felvert tojást kikeverjük a tejföllel, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és az egészet egyenletesen elosztva a lepényre öntjük.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as vagy négyes fokozaton) (közepes lángon) kb. 30 percig sütjük. Ha túlságosan barnulna a teteje, akkor fedjük le alufóliával. Fél adaghoz ugyanannyi szalonna, tejföl, tojás kell.
Forrás: Tina Magazin valamikor 1995-1999 között (Fülöp Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése