2015. február 21., szombat

Firenzei spagetti

Egy kis nyáridézés a kedvenc spagettimmel (Stahl Judittól egyébként), amiben az a jó, hogy mindenünk megvan hozzá télen is. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

A karamellizált hagymához:

3 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
1 csipet só
2 ek barna cukor
2 ek balzsamecet

A mártáshoz:

2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 kk gyömbér
35 dkg paradicsom (mélyhűtőbe eltett)
70 g sűrített paradicsom (vagy paradicsomlé)
2 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 teáskanál barna cukor

A tésztához:

25 dkg spagetti tészta (szükség szerint)
1 ek napraforgó olaj
2 dl víz
só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Először a hagymát karamellizáljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, felvágjuk olyan fél cm-es karikákra, majd serpenyőbe rakjuk, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdjük. Picit megsózzuk, majd fedő alatt kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk a hagymát. Akkor jó, ha vajpuhára párolódott.
  2. Mindeközben a tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben.
  3. A harmadik lángon pedig elkészítjük a mártást. A fokhagymákat összezúzzuk (mozsárban vagy fokhagymanyomón), majd egy magas falú edényben forró olívaolajon egy pillanat alatt megfonnyasztjuk.
  4. Vegyük le az edényt a gázról, amikor érezzük a sülő fokhagyma illatát. Gyömbért szórunk a fokhagymára, majd visszatesszük a lángra.
  5. A felaprított paradicsomot és a paradicsomkonzerv tartalmát az edénybe öntjük. Főzés közben összenyomjuk villával a paradicsomokat, vagy botmixerrel pépesíthetjük (természetesen a tűzről levéve az edényt). A paradicsomot felfőzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés cukrot is adunk hozzá. Esetleg még sűrített paradicsomot. Közepes lángon 10-15 percig főzzük, sűrítjük a mártást. Egy pár csepp balzsamecetet is adhatunk hozzá.
  6. A puhára párolódott hagymára 2 kanál barna cukrot teszünk, és kavargatás mellett karamellizáljuk. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. Végül pedig hozzáadjuk a két evőkanál balzsamecetet.
  7. A spagettit leszűrjük, a szósszal tálaljuk, a tetejére szedjük a karamellizált hagymát.
Forrás: Stahl Judit: Gyors olaszos tészták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése