2014. december 16., kedd

Húsos káposztás rétes

Gyerekkoromban mindig örültem, amikor azoknál a rokonoknál jártunk, akik tökélyre fejlesztették a káposztás rétest, azóta is imádok minden nem édes töltelékkel töltött rétest. Az itt közölt recept nem a nagyi családi receptje, mert került bele répa, meg hagyma is, no meg a húsimádók miatt még hús is, de ez a rétes nálunk gyakran kerül asztalra, mert rém egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Hozzávalók
  • 1 kisebb fej káposzta 
  • 3-4 nagy sárgarépa 
  • 2 fej hagyma 
  • 1 ek zsiradék 
  • 50 dkg darált hús 
  • só, bors 
  • őrölt kömény 
  • 1 csomag réteslap 
  • 1 tojás 
  • 1 ek tejföl 
  • 1 ek olaj 
  • fekete hagymamag vagy köménymag
Elkész­ítés
  1. A káposztát legyaluljuk, a répát gyufaszálra vágjuk, a hagymát felszeleteljük. 
  2. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a káposztát és a répát, fűszerezzük, és fedő alatt megpároljuk a zöldségeket. Ha kell, néhány evőkanálnyi vizet öntünk alá. 
  3. Amikor kész, réteslapba töltjük a tölteléket. 
    • Ha rúd formát szeretnénk, akkor érdemes két-három lapot egymásra rakni, a lapokat kenjük meg tejföl és olaj keverékével, hogy egymáshoz tapadjanak, és ne száradjanak ki. 
    • Vagy készíthetünk kisebb batyukat: egy réteslapot 5 tenyérnyi szélességű csíkra vágunk, mindegyik csík tetejére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd a csíkot háromszögben felhajtjuk. 
  4. Akár így, akár úgy készítjük, a tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg valamilyen maggal - például köménymaggal vagy fekete hagymamaggal. Előmelegített sütőben süssük készre, a batyuknak kb. 12-15 perc kell, a rúdnak több idő szükséges.
Forrás: Dudik Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése