2014. november 16., vasárnap

Dióhabos almatorta

Mivel minket nem kötnek a paleo szabályai és a kókusz nem a kedvencünk, így született a lenti inspiráció alapján ez a torta. Az eredeti recept arányai sem váltak be, a Márton-napi ünnepséghez így készült:
Hozzávalók
  • a tésztához:
    • 6 tojássárgája
    • 10 dkg darált dió
    • 10 dkg teljeskiőrlésű liszt
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • az almás réteghez:
    • 6-8 db alma (Idared)
    • 1 teáskanál fahéj
    • 1 evőkanál citromlé
    • 2 evőkanál kristálycukor
  • a habhoz:
    • 6 tojásfehérje
    • 1 evőkanál citromlé
    • 2 evőkanál porcukor
    • 5 dkg darált dió
Elkész­ítés
  1. Az almás réteghez az almát lereszeljük és a mézzel, citromlével és fahéjjal közepes lángon, néha átkeverve megpároljuk. Akkor jó, ha a leve nagyjából elpárolgott már. 
  2. Amíg párolódik az alma elkészítjük a tésztát, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Nagyon ragad, de szépen lassan el lehet teríteni a kapcsos tortaforma alján. Erre tesszük a párolt almát. Elsimítjuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 
  3. Mielőtt letelne a sütési diő, a tojásfehérjéből, citromléből és porcukorból kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a diót is. Az almás rétegre kenjük, majd újabb 20 percre visszatesszük a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése