2014. október 7., kedd

Tartósítási eljárások 17. rész: Zakuszka

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerűvé vált, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik. Összetevői változatosak.

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők. Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Hozzávalók: kb. 1 l olaj (pl. hidegen sajtolt szőlőmag/napraforgó/olíva); 5 kg padlizsán; 3 kg paprika; 2 kg hagyma; 35 dkg paradicsompüré; só, bors, babérlevél ízlés szerint, de én így adagolom: 8 db nagy babérlevél; 6 kiskanál só; 1 kiskanál őrölt bors.

Elkészítés: A padlizsánt meg kell sütni, megtisztítani, és szűrőbe téve alaposan lecsorgatni a levét a nyers hagymát meg kell tisztítani, aztán ledarálni. A paprikát megmosni, kicsumázni, ledarálni. Az olaj egyharmadában folyamatos keverés mellett meg kell dinsztelni a ledarált hagymát (kis lángon), és megszórni két kiskanál sóval. Fontos, hogy „elfője a vizét”, ne maradjon vizes. Ha ezzel elkészültél, tedd rá a ledarált paprikát és még két kiskanál sót. Ezt újabb 10-15 percig kell dinsztelni folyamatos kevergetés mellett. (Még mindig fontos, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta, ugyanis a paprika sok vizet ereszt.) Ezután rákerülhet a ledarált padlizsán, az utolsó 2 kiskanál só, a babérlevél, a bors és a maradék olaj. Ezt is tovább kell dinsztelni, és folyamatosan kevergetni. 10-15 perc után rá lehet tenni a paradicsompürét. Ezzel is további 10 percig kell főzni, folyamatos kevergetés mellett. Ezzel lényegében el is készült. Dunsztolással tartósítom. Ennyi alapanyagból nagyjából 8 nagy és 8 kis befőttesüveg fog megtelni. Mi nem csak kenyérre kenjük, hanem rizzsel, kölessel, hajdinával, tésztával, stb. is kiváló, érdemes kipróbálni.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zakuszka
http://www.mindmegette.hu/vegyes-zakuszka-telire.recept
http://www.femina.hu/recept/az_eredeti_zakuszka_receptje
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/zakuszka-ahogy-mi-szeretjuk.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése