2014. október 13., hétfő

Sült karfiolpuffancs

Finom és remekül variálható, ezért sosem unalmas falatok karfiolból.

Hozzávalók 4 főre
  • 40 dkg karfiol párolva vagy főve (tisztítva, rózsáira szedve mérve) 
  • 1 tojás 
  • 1 tojás fehérje 
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva 
  • 2 csokor petrezselyem aprítva 
  • 4 ek zsemlemorzsa 
  • sajt - bármilyen sajt megteszi, a mezei trappistától a parmezánon át a fetáig bármi megfelel, a mennyiség a sajt ízének karakterességétől függően változik 
  • só, bors 
  • olaj
Elkész­ítés
  1. A karfiolrózsákat nem túl puhára főzzük vagy pároljuk, majd jól lecsepegtetjük, papírtörlővel megszárítjuk, majd késsel apró morzsákra vágjuk. 
  2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. 
  3. A kemény sajtokat lereszeljük, a tojásfehérjét felverjük. 
  4. Egy nagy tálban összekeverünk mindent, sózzuk, borsozzuk. 
  5. Egy tepsit kiolajozunk vagy kibélelünk sütőpapírral, majd kicsit nedves kézzel egy evőkanálnyi masszából ovális gombócokat formálunk. Amikor tele a tepsi, a puffancsok tetejét meglocsoljuk vagy lespricceljük olajjal, a tepsit a sütőbe toljuk, és kb. 16-18 perc alatt aranysárgára sütjük a puffancsokat. Félidőben érdemes megfordítani őket. 
Remek hozzá mindenféle mártogatós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése