2014. szeptember 27., szombat

Tartósítási eljárások 14. rész: Chutney

Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!

A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket. Készítés közben mindig kóstolgatni kell, lehet benne változtatni az arányokat, ki mennyire szereti "vadul". A végeredmény nagyon izgalmas íz és szín! Húsokhoz ajánlott, de nagyon finom összevágott zöldségeken is, mint egy salátaöntet! Szerintem szinte bármilyen ételt (rizs, párolt zöldség, kenyér ill. szendvicsfélék) feldobhatunk vele!

Almás chutney


Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma laskára szelve vagy kockára vágva; kb. 4 db közepes nyári alma felkockázva vagy körte vagy szilva - akkora mennyiségben, mint az alma; 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva; kis maroknyi mogyoró vagy dió; kisebb diónyi gyömbérgyökér; kis maroknyi mazsola vagy ugyanennyi aszalt szilva; só és méz ízlés szerint; csípős paprika vagy chili - ki mennyit szeret; fél tk. fahéj; fél tk. kurkuma.

Elkészítés: Olívaolajon egy serpenyőben picit pirítom a csípőspaprikát és az egész gyömbért, majd hozzádobom a por alakú fűszereket. Ezeket csak 3-4 másodpercig pirítom, majd ráteszem a hagymát és az almát, pici (1 dl) vizet öntök alá és főzni kezdem. Hozzárakom a mazsolát és a mogyorót is. Kevegetve kb. 10 perc alatt összefő (attól függ, mennyire leves az alma, illetve ki mennyire darabosan szereti). A vége előtt mézezem és sózom, illetve egy kisebb evőkanálnyi borecetet teszek rá. A lekvárhoz hasonlóan üvegekbe töltjük, fejre állítjuk, majd néhány napra száraz dunsztba tesszük.

Céklás chutney


Hozzávalók: 40 dkg héjában megfőzött cékla, 15 dkg fagyasztott szeder, 2 dl vörösbor, 2 rúd vanília, 20 dkg befőzőcukor, 5 dkg citromsav.

Elkészítés: A céklát kisebb kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a céklát, felöntjük a vörösborral és 2 dl vízzel, és 15 percet pároljuk. A vaníliákat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, és a céklákat adjuk. A szedret 2 dl langyos vízben felolvasztjuk, a vízzel együtt a céklához adjuk, összeforraljuk, belerakjuk a citromsavat, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Paprika-paradicsom chutney


Hozzávalók: 1 piros és 1 zöld paprika, fél kg paradicsom, 25 dkg hagyma, 20 dkg barnacukor, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek só, 2 ek ecet, 1/2 kk bors.

Elkészítés: A zöldparadicsomot összeturmixolom, a hagymát apróra vágom és összefőzöm az összes többi hozzávalóval (a cukrot utoljára teszem bele). Lekvársűrűségűre főzöm, üvegekbe töltöm, majd azokat szárazdunsztban hagyom kihűlni.

Sütőtökös chutney


Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 4 alma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor újhagyma, 1 evőkanál chili, 1 evőkanál koriandermag, 1 evőkanál mustármag, 9 evőkanál nyers barnacukor, 2 dl fehérbor, 1 dl fehérborecet, pici sáfrány, 3 citrom leve.

Elkészítés: a sütőtököt és az almát megtisztítjuk, 2 almát lereszelünk, a többit a sütőtökkel felkockázzuk, az újhagymát felaprítjuk. Az olajon enyhén megpirítjuk a cukrot, hozzádobjuk a felkockázott sütőtököt és az almát, valamit az újhagymát, a mozsárban összetört fűszerekkel és pici sóval, felöntjük a fehérborral és az ecettel, felforraljuk, és 10 perc alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a lereszelt almát, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

http://www.mindmegette.hu/haromfele-chutney-ajandekba-47616
http://grocceni.com/recept/paprikaparadicsomchutney.html
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/almas-chutney.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése