2014. szeptember 8., hétfő

Palacsinta firenzei módra

Toszkán tájakra invitál ez az ebéd, amit ráadásul rendkívül jól elő is lehet készíteni, hogy a tálalás napján már csak összeállítani és sütni kelljen. A krémes, dús étel és a kissé fanyar paradicsomszósz üdítő párosítást alkot.

Hozzávalók
  • A palacsintatésztához:
    • 10 dkg liszt
    • 2 tojás
    • 2 dkg vaj
    • 1,5-2 dl tej
    • só ízlés szerint és vaj vagy olaj a sütéshez
  • A töltelékhez:
    • 30 dkg mángold/spenót/állandóspenót
    • 20 dkg ricotta
    • 5 dkg pecorino/parmezán
    • 1 csipet reszelt szerecsendió
    • 2 tojás
  • A besamelmártáshoz:
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • 1 csipet reszelt szerecsendió
    • ízlés szerint só, bors
  • A paradicsommártáshoz:
    • 0,5 kg érett paradicsom
    • 4 ek extraszűz olívaolaj
    • 2 levél zsálya
    • 1 ek balzsamecet
Elkész­ítés
  1. A tésztához összekeverjük a lisztet a tojásokkal, az olvasztott vajjal, sóval és a tejjel. Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük, majd bevonatos serpenyőben, kevés vajjal palacsintákat sütünk.
  2. A töltelékhez a mángoldot megtisztítjuk, megmossuk és annyi vízzel, amennyi a levelein maradt, megpároljuk. A levét kinyomjuk, a leveleket késsel durvára vágjuk. A ricottával együtt ledaráljuk. A pecorino sajttal, a szerecsendióval, sóval, borssal és a tojásokkal összedolgozzuk.
  3. A besamelmártáshoz felolvasztjuk a vajat. Belekverjük a lisztet, egy percig hevítjük. Beleöntjük a meleg tejet, folyamatos keverés mellett összeforraljuk, besűrítjük és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.
  4. A palacsintákat megkenjük a mángold-ricotta töltelékkel, feltekerjük és kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk. Kivajazott hőálló tálba állítjuk a kis palacsinta sípokat. A besamelt a palacsintákra öntjük és a 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
  5. A paradicsomokat közben meghámozzuk, húsát villával szétnyomkodjuk (én egyszerűen áteresztettem a paradicsompasszírozón). Az olívaolajjal, zsályalevelekkel 10-15 perc alatt összeforraljuk. Levesszük a tűzről, kidobjuk belőle a zsályát. A mártásba belekverjük a balzsamecetet, megsózzuk. A palacsintákhoz kínáljuk.
Forrás: Kiskegyed Konyhája Extra 2009. szeptember (Fülöp Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése