2014. szeptember 12., péntek

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus étel, mégis feldobja ezeket az esős, őszi napokat. Ez a verzió Martha Stewarttól való, 6 főre szól és gyerekeknek is ajánlja. A csésze az angolszász világban mértékegység: van ahol 2,4 dl-t, van ahol 2,5 dl-t értenek rajta, én az előbbivel szoktam számolni.

Hozzávalók
  • 1/2 csésze sótlan vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 nagy, fehér hagyma, apróra vágva
  • 4 csésze házi vagy kész csirkealaplé
  • 4 csésze házi vagy kész marhaalaplé
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
  • 18 vékony szelet francia bagett
  • 2 csésze reszelt eidami sajt  (kb. 23 dkg)
Elkész­ítés
  1. Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet és az apróra vágott hagymát. Dinszteljük, néha keverjük meg, míg a hagyma lágy és átlátszó nem lesz. Ez kb. 15 perc.
  2. Öntsük hozzá a csirke- és marha alapleveleket és keverjük össze. Hozzuk a levest forrásba, majd csökkentsük a hőt és hagyjuk 15 percig gyöngyözni. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Fűtsük fel a grillt. Merjük ki a levest hat darab kb. fél literes sütésálló edénybe, majd tegyünk mindegyik tetejére 3-3 szelet kenyeret. Szórjuk meg a kenyérszeleteket a sajttal, egyformán elosztva. Az edényeket egy sütőlapon toljuk a sütőbe, grillezzük kb. 2 percig, míg a sajt megolvad és bugyogni kezd. 
  4. Tálalás előtt kicsit hagyjuk a levest hűlni. (Szóljunk a gyerekeknek, hogy forró az edény.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése