2014. augusztus 19., kedd

Tartósítási eljárások 10. rész: Pesto

A pesto vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője, bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz (a fenyőmag például dióval is helyettesíthető). Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (például trenette, lasagne, gnocchi, troffiette), esetleg kevés főtt krumpli társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét.
 
A genovai pestót ismerik a legtöbben. Ez hét hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. Persze készíthetünk pestót paprikából és szárított paradicsomból, petrezselyemből és rukkolából, de akár mentából is. Többféle szószt hívnak pestónak, közös vonásuk a törés-zúzás, hiszen az olasz pestare igéből származik a nevük, mely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal. A pesto (ejtsd peszto) maga a mozsár, melyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik. Sok mindenből készülhet pesto, a lényeg a harmónia. Lehet benne olajos mag (a fenyőn kívül dió, mandula, pisztácia), fűszernövény (bazsalikom vagy menta, zsálya) esetleg zöldség (spenót, paradicsom) és sajtféle (parmezán, ricotta).

Pestokirály: a genovai. Ez a legkedveltebb pesto-fajta az olaszok szerint csak mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől széna íze lesz. Fontos a sajt minősége is. A bazsalikomszárról 2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk, a sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan adjuk hozzá az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt, megborsozzuk, tálaljuk. Egy-két hétig eláll a hűtőben, de jégkockatartóban fagyaszthatjuk is.

A legelterjedtebb pesto fajta a genovai pesto (Pesto alla genovese), de ismert és közkedvelt a szicíliai is. A szicíliai (Pesto alla siciliana) aszalt paradicsommal készül, van benne ricotta, és fenyőmag helyett dió vagy mandula. A calabriai pesto piros kaliforniai paprikát és borsot tartalmaz.

A gasztrokultúra fejlődésével őrületes pesto-láz tört ki, egyre többen készítünk pestót petrezselyemből, friss korianderből, spenótból, rukkolából, de a vagányabbak biztosan kipróbálták már a pitypang és a medvehagyma pestót is.A spenót és pitypang esetében forrázzuk, majd szűrjük le az alapanyagot, és ezután adjuk hozzá a diót vagy fenyőmagot.

Az olasz pestók távolabbi rokonai a francia pistou és a persillade. A pistou (ejtsd: pisztu) fokhagyma, bazsalikom és olívaolaj keveréke. Elsősorban Provence-ban fogyasztják tésztával vagy kenyérre kenve, de kedvelt a minestrone leveshez hasonló Soupe au Pistou (pisztus leves), melyben fehér és zöldbab, paradicsom, nyári tök, burgonya és vermicelli (a spagettinél vékonyabb tésztafajta) is van.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pesto
http://www.mindmegette.hu/pesto-pesto-pesto-42948
http://www.femina.hu/recept/igy_keszul_a_hazi_pesto

Forrás: Köménymag

2 megjegyzés:

  1. ez így mind igaz, és ne feledjük a reteklevélpestót és a fodroskel pestót se :)

    VálaszTörlés
  2. Így igaz, a keresőmezőbe pesto-t írva már jó néhány nagyon szuper pesto recept fenn van a blogon, így a fodroskel pesto is Szabó-Gilinger Eszter jóvoltából :)

    VálaszTörlés