2014. augusztus 1., péntek

Káposztás gombócok, paradicsomos-hagymás indiai szószban, joghurtos uborkasalátával és olajban sült kenyérrel

Egy ideje szemezgettem ezzel az első látásra hosszúnak tűnő, de nagyon izgalmas recepttel, ami jó sok zöldséget felvesz. Most megkaptuk az Asztika blog szerzőjétől az engedélyt az utóközlésre, így végre megjelenhet a blogunkon.

Hozzávalók
 
A gombócokhoz:
  • 2 bögre apróra reszelt káposzta - 1 kisebb fej (550g)
  • fél bögre apróra reszelt répa (2 közepes répa)
  • 2 szál újhagyma
  • 80 ml csicseriborsó liszt
  • 80 ml kukoricaliszt
  • 2 főtt krumpli
  • 2 tk apróra vágott korianderlevél
  • 1 tk reszelt gyömbért
  • 1 tk apróra vágott csípős zöldpaprika
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
A szószhoz:
  • 3 közepes lilahagyma nagyobb darabokra vágva
  • 2 paradicsom kockára vágva
  • 1 maréknyi - 10 db - natúr kesudió
  • 1 tk vékonyra vágott gyömbér
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 mk chilipor
  • 2 csapott tk. korianderpor
  • 1 csapott tk. garam masala
  • 1 csapott tk. kurkuma
  • fél pohár joghurt / 50 ml főzőtejszín
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 tk. kömény
  • 3 babérlevél
  • 1 tk. darált mák
  • 2 tk só - ízlés szerint
A kenyérhez:
  • 100 g liszt
  • 200 g tk. liszt
  • 3 ek. olaj
  • kb 160-180 ml meleg víz
A joghurtos salátához:
  • 1 kígyóuborka apróra vágva (vagy reszelve és leszűrve)
  • 1 pohár görög joghurt
  • 1 ek. aprított mentalevél (elhagyható)
  • fél tk cukor
  • 2 mk. só
  • 1 mk. őrölt piros/chilipaprika
Elkész­ítés

Gombócok: 
  1. A káposztát és a répát apróra reszeljük, elkeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát, és az összetört főtt krupmlit, és az összes többi hozzávalót. A lényeg, hogy formázható tészta legyen, majd gyúrjunk belőle apró - 2-3 cm átmérőjű - gombócokat. Ezeket süssük ki olajban.
Szósz:
  1. Kevés olajat hevítünk egy nagyobb (tapadásmentes) edényben, beledobjuk a köményt, babérlevelet, két-három darabra vágott fokhagymát, vékony csíkokra vágott gyömbért, és a kesudiót, kicsit hevítjük.
  2. Hozzáadjuk a közepes darabokra (kockákra vágott) lilahagymát, sütjük kicsit. Hozzáadjuk a fűszereket (kurkuma, korianderpor és garam masala).
  3. 5 perc múlva dobd hozzá a kockára vágott paradicsomot és aztán hevítsd kicsit közepes lángon. Újabb 5 perc múlva kapcsold le. Hűtsd le egy kicsit, majd turmixold össze minél simábbra.
  4. Utána adj hozzá 2 ek. olajat és tedd ismét közepes tűzre, kb 15 percig, folyamatosan keverd, hogy ne ragadjon le. Ha eltelt az idő, adj hozzá kb 250-300 ml vizet és forrald fel. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a 80-80 ml tejfölt és főzőtejszínt, fél tk. borsot és 1 tk. őrölt paprikát. Ha szükséges, sózd is meg.
  5. A szószt melegen tartjuk, és kb 5 perccel tálalás előtt beledobjuk a gombócokat.
Kenyér:
  1. A kenyérhez a liszteket egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az olajat és fokozatosan a vizet.
  2. Összegyúrjuk, dagasztjuk kicsit, míg puha, közepesen rugalmas tésztát nem kapunk. 
  3. 2-3 cm átmérős golyókat formázunk belőle, majd 1 mm vékonyra nyújtjuk, egyenletesen, hogy kör alakú legyen. 
  4. Felmelegítjük az olajat, majd közepes lángon tartjuk, annyira, hogy elég meleg legyen a sütéshez. Süsd ki az olajban, de csak kb 1-1 percig.
  5. A kenyér sütése kicsit trükkös, ugyanis ahhoz, hogy felfújódjon speciális technikával kell sütni. Ennek lényege hogy a tésztát, miután beledobtuk az olajba, egy lapos végű kanállal (szedőlapát, vagy hasonló) elkezdjük óvatosan ütögetni. Vigyázni kell,hogy a tészta ne szakadjon fel. Ha jól dolgozunk, akkor a hő és az ütögetés hatására levegő kerül a tészta belsejébe és szépen felfújódik. Ekkor kell megfordítani, és sütni a másik oldalt is. Nem kell sokáig sütni, csak kb 1-2 percig mindkét oldalát.
Saláta:
  1. A joghurtos saláta hozzávalóit keverjük össze és tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, de lehetőség szerint egy egész éjszakára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése