2014. július 4., péntek

Tartósítási eljárások 5. rész: Gyümölcslé készítés

Házi rostoslé receptek

Hozzávalók
  • 2,5 kg gyümölcs
  • 10 l víz
  • 3 dkg citromsav
  • 1 kg cukor
Elkész­ítés
  • A gyümölcsöt 1 liter vízzel felforraljuk, majd összeturmixoljuk. A 9 liter vizet a cukorral és a citromsavval felforraljuk, és összekeverjük a gyümölcsös péppel. Megvárjuk, míg felforr (nem kell forralni utána), és még forrón üvegekbe öntjük. Száraz dunsztban hűtjük. Így nagyjából 25%-os gyümölcstartalmú levet kapunk. Lehet kevesebb vízzel is elkészíteni, így magasabb lesz a koncentráció, vagy később is utána lehet hígítani.
  • Természetesen készíthetünk 100%-os gyümölcslevet is hozzáadott víz, cukor és tartósítószer nélkül. A megmosott gyümölcsöt összevágjuk, és valamilyen módszerrel – a legegyszerűbben gyümölcscentrifuga segítségével – levet nyerünk belőle. A gyümölcslevet edénybe rakjuk, és 1-2 percig forraljuk. Miután leszedtük a tűzről, rögtön üvegekbe töltjük. A tetejére két celofán közé kevés nátrium-benzoátot teszünk, ami ilyen módon nem kerül a lébe, viszont tartósítja azt. A dupla celofánra tesszük a csavart, jó szorosan betekerjük. Az üvegeket meleg takarók közé száraz dunsztba tesszük.
http://vegavarazs.hu/rostos-gyumolcsle
http://www.nosalty.hu/recept/hazi-rostos
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2113#heading0

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése