2014. július 1., kedd

Tartósítási eljárások 4. rész: Fagyasztás

Bármely friss élelmiszer alkalmas a fagyasztásra, kivéve az egész tojás, a hagyma, a retek és a fejes saláta.
 
   A zöldségeket, gyümölcsöket folyó vízben alaposan mossuk meg. A fagyasztásra csak a teljesen érett, szép, friss gyümölcsöt használjuk fel, mert a fagyasztás alatt nincs utóérés. A zöldfűszereket felaprítva, nyersen fagyasszuk, illetve ezekből egyszeri fogyasztásra alkalmas adagokat (kockákat) kapunk, ha a jégkockatartóban fagyasztjuk.

   A fagyasztásra szánt élelmiszert el kell zárni az oxigéntől és az idegen szagoktól, meg kell védeni a kiszáradástól és a szétszóródástól. A csomagolóanyagok kiválasztásakor körültekintőnek kell lennünk: ízre semleges, nem túl merev, folyadékot át nem eresztő, tartós, higiénikus csomagolóanyagot válasszunk. Erre a célra a legmegfelelőbb a nejlonzacskó. Használhatunk még fagyásálló műanyagdobozokat, -tartályokat. Ragasszunk rájuk cédulát, amelyen megjelöljük miből, mennyi van bennük, és a fagyasztás időpontját.



http://shelener.hu/fagyasztas.html
http://www.netgombasz.hu/receptvilag/hasznos%20tanacsok/gombak_tarolasa_es_tartositasa.htm

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése