2014. június 4., szerda

Céklás rizottó állandó spenóttal

desszertnek gesztenyepüré friss eperlekvárral
tej, tojás, glutén mentes menü :)


Hozzávalók
  • olíva olaj (ha tehetném ez finom házi vaj lenne :)
  • 0,5 kg rizs (kivételesen fehéret használtam, de sajnos nem volt igazi rizottó rizsem itthon)
  • 3 db új vöröshagyma
  • 2 fej új fokhagyma
  • 4 db új cékla (nálunk most csíkos tondo di chioggia cékla van, így egy merész rózsaszínű rizottóm lett , de bordóval még vadítóbb!!!)
  • 1 l alaplé zöldség vagy húsleves (saját főzésű)
  • víz ha elfogyna az alaplé
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • pár szál friss kakukkfű (én citrom illatú változatot használtam ツ )
  • 2 nagy marék állandó spenót
Elkész­ítés
  1. A történet az alaplénél kezdődik. Nálunk nagyon gyakori a húsleves (saját baromfiudvar lévén ツ ) szinte minden héten főzök egy nagy lábossal, sok zöldséggel, lestyánnal, szemes borssal, zellerrel, lassú tűzön éppen hogy csak gyöngyözzön, de jó sokáig (ezt a tyúkhúsleves igényli is!). A levesből mindig teszek félre, hogy rizottót vagy valamilyen zöldségkrémlevest tudjak készíteni, de volt már hogy valamilyen szószt is ebből készítettem.
  2. Olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát (azért írtam hogy új hagymák, mert most még olyan zsengék, hogy a vöröshagyma zöldjét is felhasználom, a fokhagymát pedig hámozás nélkül összeaprítom).
  3. Jöhet a rizs. Ezt is pirítom egy picit, majd felöntöm a borral, alaplével, éppen csak elfedje.
  4. A céklákat meghámozom majd lereszelem és a piruló rizshez keverem.
  5. Főzés közben végig egy-egy bögrével pótolom ami elpárolog és folyamatosan keverem. Jó krémes állagúnak kell lennie. Ha ehetsz tejterméket a végén még megérdemelhet egy kis vajat!
  6. Egy serpenyőben eközben olajon megpároltam egy kis fokhagyma kíséretében az állandóspenót leveleket, egy csipet só, egy kis bors és kész. A rizottóra halmozva tálaltam.
  7. Ha még gazdagítani szeretnétek, kecskesajttal, pirított mandulával érdemes megszórni...ha a férjetek netán még gazdagabbra szeretné :) akkor egy szaftos szelet sült hús (netán bárány) is kerülhet a tetejére.
A desszert nem egy bonyolult dolog...de ha nem ehetsz tojást, tejtermékeket, és glutént, akkor már az!
Legújabb felfedezésem a bio gesztenyepüré frissen főzött eperlekvárral...mesés, egyszerű, és végre a diétázó is jól lakhat :)))
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése