2014. május 14., szerda

Tempura készítése zöldségekhez

A tempurát leginkább a japán éttermek egyik népszerű ételeként ismerhetjük. Ropogós tésztában sült tengeri élőlényeket és zöldségeket kapunk, ha tempurát rendelünk. 
Szeretném nektek megmutatni azt is, hogy mennyire egyszerű házilag is elkészíteni ezt a fogást, és azt is, hogy milyen sokoldalúan felhasználható gyakorlatilag végig a szezon alatt, mivel ebben a tésztában gyakorlatilag szinte bármi megforgatható és kisüthető.
A bundázott falatkáknak ropogósnak kell lenniük, és fontos az is, hogy akkor készítettük el igazán jól a fogást, ha nem csöpögnek az olajtól. De hogyan is érhetjük el mindezt?
Természetesen mindez a tésztánk állagán, valamint az olaj hőmérsékletén múlik.

Hozzávalók a tésztához:
  • 1 tojás (kb. 40 ml) a hűtőből
  • 200 ml jeges víz
  • 240 ml hideg átszitált liszt
Szabályok, trükkök az elkészítéshez:
  • A liszt és víz arányának 1:1 kell lennie.
  • A tojást a vízhez kell adnunk, majd kézi habverővel alaposan eldolgozzuk. A tojásos vizet adjuk hozzá a liszthez. A tészta hozzávalóit evőpálcikával keverjük össze, és mindez a művelet maximum 1 percig tartson csupán. Nyugodtan hagyjuk meg a csomócskákat is. Nem fognak gondot okozni!
  • Fontos, hogy a tészta ne legyen túl híg, de ne is legyen nagyon sűrű. Ez a tészta nem úgy vonja be a zöldségeket mint egy sörtészta vagy palacsinta tészta.
  • Ha túl sokáig kevergetjük, a tészta ragacsos lesz, amikor megsül a falatkákon.
  • Elengedhetetlen, hogy minden hozzávaló hideg legyen! Még a liszt is! Előző este átszitálhatjuk, majd hűtőben tarthatjuk felhasználásig.
  • A tésztát kizárólag a sütés előtt készítsük el közvetlenül, és addig is tartsuk hidegen, hogy a glutén ne aktiválódjon.
  • Az éttermek speciális olajkeveréket használnak a sütéshez. A lényeg az azonban, hogy valamilyen növényi olajat használjunk, amelyhez adhatunk egy kisebb adag szezámolajat.
  • Az olaj legyen 160-180 fokos. Természetesen, ha vastagabb szeleteket sütünk, az olaj hőfoka is legyen alacsonyabb, hogy belül is megsüljün az étel.
  • Először melegítsük fel az olajat 180 fok felé, mivel a hideg bundázott falatok mindenképpen lehűtik azt.
  • Szükség van arra, hogy az olaj folyamatosan ugyanazon a hőfokon maradjon.Használhatunk speciális hőmérőt is az ellenőrzéshez.
  • Bő olajban süssük a falatkákat! Halk, bugyborékoló hangot kell hallanunk sütés közben.
  • Egyszerre kevés darabot süssünk. Kb. a felszín felét foglalhatják el a bundázott falatok.
  • A megégett, leszakadt darabkákat mindig halásszuk ki sütés közben.
  • A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre!
  • A nedves zöldségeket szárítsuk meg papírtörlőn.
  • A gyökérzöldségeket kb. 160 fokon süssük. A többit magasabb hőfokon.
  • Ha leveleket sütünk, szórjuk meg a hátuljukat egy kis liszttel, majd csak ezt a részt mártsuk a tésztába. Mindössze 15-20 másodpercig süssük őket.
  • A többi zöldséget nem szükséges lisztezni.
  • Süssünk ilyen módon pak choi-t, spárgát, répát. Használjuk a fantáziánkat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése