2014. május 22., csütörtök

Spenótos-sonkás polenta torta

Polenta vagy puliszka? Melyik a helyes elnevezés? Mindkettő ugyanarra az egyszerű kásaételre utal! 
Annyi a különbség a két fogás között, hogy mi magyarok a puliszkát főként kukoricadarából (vagy kukoricalisztből), míg az olaszok a polentát szinte kizárólag a finom szemcséjű kukoricalisztből készítik. Manapság trendibb nálunk is polentaként feltüntetni az étlapon ezt az egyszerű ételt, amelyet inkább tejjel (és tejszínnel), finom sajtokkal megbolondítva készítenek el az éttermekben a sós víz helyett.
Az olaszok a polentát főzik, sütik (sütőben vagy olajon), valamint rakott ételeket varázsolnak belőle.
Fontos megjegyezni, hogy a kukoricaliszt és kukoricadara nem tartalmaz glutént.
A puliszka/polenta elkészítése során megtehetjük azt is, hogy fele-fele arányban használunk darát és lisztet. A teljes lisztes változatot kis lángon, sokkal tovább kell főzni, mint a darás verziót. Jó kis karizom gyakorlat.
Sokféle hagyományos elkészítési módját ismerjük ennek a kásaételnek Magyarországon és a környező országokban.

Íme egy saját variáció polentára:

Hozzávalók (személyre):

  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg kukoricadara (vagy csak dara)
  • 4 dl víz + 4 dl levesalap
  • 2-3 ek minőségi vaj
  • fél kg spenót
  • 1 csokor reteklevél/céklalevél
  • 1 szál új fokhagyma vagy 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál új lilahagyma vagy 1-2 fej lilahagyma
  • egy nagyobb marék apróra vágott füstölt sonka (pl.: mangalica comb)
  • frissen őrölt bors
  • csipet szerecsendió
  • edámi sajt reszelve
  • parmezán reszelve
Elkészítés:

  1. A hagymákat megpároljuk egy kis vajon, majd rádobjuk az apróra vágott sonkát és összesütjük.
  2. Végül rádobjuk az felaprított leveleket, és pár pillanat alatt megpároljuk. Fűszerezzük.
  3. A sonkás masszát félretesszük.
  4. Feltesszük a vizet és a levesalapot főni, majd lassan adagolva beleszórjuk a lisztet és a darát. Közben kézi habverővel szépen kevergetjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg megfelelően sűrű nem lesz.
  5. Egy tortaformát kivajazunk.
  6. A megfőtt darához keverjük a zöldséges masszát, majd a formába szedjük, és szépen ellapítjuk.
  7. Hagyjuk egy kicsit dermedni, majd többféle sajtot reszelünk a tetejére, és 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem pirul.
  8. Érdemes hűlni hagyni, mert így szépen szeletelhető lesz a "torta". Remek köret vagy akár könnyű ebéd is lehet.
Forrás: Lengyel Zsuzsa













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése