2014. április 14., hétfő

Sárgarépa sajtmártásban

Az eredeti receptben húsvét után megmaradt, vékonyra szelt sonkába tekerték a répát. Nagyhét lévén viszont én kihagytam a sonkát most ebből a fogásból.

Hozzávalók:

  • 3-4 dl zöldségleves vagy alaplé (bio leveskocka is megteszi ezek hiányában)
  • egy nagy adag sárgarépa (nálam 5-6 vaskos darab, hosszában negyedelve)
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem zöldje
  • egy tömlős natúr sajtkrém (10 dkg) (jól nézzük meg az összetevőket)
  • 1-2 ek keményítő
  • 2 dl tej
  • 15 dkg reszelt sajt
  • mandula vagy napraforgó a tetejére
  • házi sonka vékony szeletekre vágva (elhagyható/húsvéti maradék)
Elkészítés:
  1. A répákat megtiszítjuk, hosszában negyedeljük, majd a zöldséglében 8-10 perc alatt fedő alatt megpároljuk.
  2. A léből a répákat kiszedjük, majd a léhez adjuk a tömlős sajtkrémet, a keményítőt, a tejet, és mindezt felforrósítjuk (de nem forraljuk). Kézi habverővel simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Szerencsendiót adunk hozzá.
  3. A félretett répákat egy tűzálló tálban elrendezzük (hármasával sonkába tekerjük), ráöntjük a sajtmártást, majd reszelünk rá még 15 dkg trappista sajtot. 
  4. Petrezselyemzölddel, magvakkal szórjuk meg a tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15-20 percre.
  5. Pirítóssal, salátával tálaljuk.
Forrás: Tina húsvét (2011) (Lengyel Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése