2014. április 29., kedd

Lyoni csirkecombok

Meg kell osszam veletek ezt a pompás receptet. Tökéletesen harmonizálnak az ízek ebben az ételben, és ha valami újra vágytok, mindenképpen próbáljátok ki! Stahl Judit Gyors húsos ételek c. könyvéből származik a recept, és az ételt a francia ecetes csirke (Poulet au vinaigre) ötlete ihlette.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5-6 darab egész comb bőröstül (egyenként két darabba vágva)
  • frissen őrölt bors
  • 1 egész fej fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl balzsamecet
A mártáshoz:
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1,5 dl víz
  • 2 ek sűrített paradicsom (nálam házi paradicsomlé)
  • 2 ek brandy (elhagyható)
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek mustár
Elkészítés:
  1. A combokat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  2. Egy kb. 30 cm-es átmérjű, magasabb falú serpenyőben olajat hevítünk, és a combokat 2-2 percig sütjük mindkét oldalukon.
  3. Felkockázzuk az 5 dkg vajat, és a pirított csirkére dobjuk. Hagyjuk, hogy elolvadjon, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket.
  4. A combokat leöntjük negyed dl balzsamecettel, majd lefedjük a lábast, csupán egy akkora rést hagyunk, amelyen távozni tud az ecetes gőz. Mérsékelt lángon pároljuk a húst.
  5. Néha forgassuk át a szeleteket, majd hatpercenként újabb negyed dl balzsamecetet adjunk hozzá.
  6. Miután az összes ecet elfogyott, még 5 percig pároljuk a húst, majd átszedjük egy hőálló tálba, és lefedjük, hogy ne hűljön ki.
  7. A visszamaradt mártáshoz adjuk a brandyt. Lépjünk hátrébb! Fél percig kevergessük, majd jöhet a paradicsompüré és a szójaszósz, amit 1,5 dl vízzel elkevertünk már előzőleg.
  8. Pár perc alatt besűrítjük, és végül hozzáadjuk a 2 dl tejszínt és mustárt.
Forrás: Stahl Judit - Gyors húsos ételek (Lengyel Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése