2014. április 4., péntek

Amerikai pite almával és mazsolával

Egyik kedvenc angol nyelvű vegetariánus szakácskönyvemből származik ez az egyszerű recept. A tárolóban fonnyadozó almákból is tökéletes süteményt lehet varázsolni. A tészta cukormentes, fele teljes kiőrlésű lisztből készül, tojás nélkül.
Nagyon könnyű elkészíteni!

Hozzávalók a tésztához:

  • 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 125 g búzaliszt
  • 150 g margarin
  • 3-4 ek hideg víz
  • szezámmag a tetejére
A töltelékhez:
  • 750 g alma, meghámozva, vékonyra felszeletelve
  • 1-2 ek barna cukor (én nagyon édes almánál simán elhagynám)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk őrölt szegfűszeg
  • 50 g mazsola
Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit kézzel gyorsan összedolgozom, és a hűtőbe teszem.
  2. A szezámmagot csak később teszem rá a nyújtáskor.
  3. Az almaszeleteket összekeverem a cukorral, fűszerekkel egy nagy tálban.
  4. A tésztát megfelezem. Lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtom mindkét tésztát. Szezámmagot szórok a felső lapra nyújtáskor, és jól beledolgozom a magokat.
  5. Egy sütőformát (20 cm-es) liszetezek, vajazok, majd az aljára terítem a vékony tésztalapot.
  6. Erre jöhet az almás töltelék, majd befedem a másik kinyújtott tésztalappal.
  7. Eligazítom a széleket, levágom a felesleget, lyukat fúrok a pite közepébe.
  8. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 35-45 percig.
  9. Akkor jó, ha az alma már szépen levet engedett, a tészta pedig kellően barnára sült.
Forrás: Vegetarian cooking - Carole Handslip (ford. Lengyel Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése