2013. november 17., vasárnap

Okonomiyaki (japán káposztás "pizza")

Nagyon egyszerű (és finom) étel, csak a neve bonyolult :) Az okonomiyaki olyasmit jelenti japánul, hogy "süsd, amit akarsz", ugyanis az összetétele ugyanúgy változhat, mint a rántottáé. Amit mi a Márton-napi összejövetelre vittünk, az sütőben sült. A japánok legtöbbször serpenyőben sütik. Mi így, úgy is csináltuk már. Serpenyőben készítve másabb az ízélmény (kívül ropogósabb lesz), ellenben munkásabb megcsinálni, és ha nem vigyázunk akkor a közepe hajlamos nyers maradni. Leírom mind a kétféle elkészítési módot.
A tésztába lehet sok mindent keverni: felkarikázott zöldhagymát, sajtot, reszelt cukkínit vagy más zöldéget, rákocskákat, polipokat, tintahalat, sonkát, savanyított gyömbért.  A végén a tetejére lehet tükörtojást is rakni.
A japánok majonézzel és okonomiyaki szóssszal , egyfajta ketchupszerű mártással eszik. Megkenik a vörös okonomiyaki szóssszal, aztán erre majonézt csíkoznak. Az okonomiyaki szószt hoisin szósszal lehet helyettesíteni, vagy akár közönséges ketchuppal. Mi a sütőben sült változatra tejfölt szoktunk tenni (a találkozón is az volt rajta). Ez így egyáltalán nem autentikus, viszont finom :)

Okonomiyaki sütőben sütve

Az alábbi mennyiség 1 kg káposztához van kiszámolva, ebből egy nagy tepsinyi vastagabb okonomiyaki lesz.

Hozzávalók:
  • 2,5 csésze (35 dkg) liszt
  • 3 tk sütőpor
  • 2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 15 tojás
  • 1 kg káposzta, vékonyra felszeletelve
  • 4 közepes répa, reszelve vagy aprítógépben aprítva (ezt ki lehet hagyni, vagy más zöldséggel  helyettesíteni)
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és sóval egy edényben.
  2. Verjük fel a tojásokat 2 ek vízzel. Keverjük el benne a lisztes keveréket amíg összeáll, aztán keverjük bele a káposztát és a répát.
  3. Terítsük szét a káposztás keveréket egy nagyobb tepsiben és simítsuk el a tetejét. 
  4. Süssük a sütő közepén amíg a teteje aranyszínű lesz és a tojásos keverék összeáll, ez kb. 35-40 perc. 
  5. Amit elvittünk a Márton-napi összejövetelre, annak a tésztájában metélőhagyma (snidling) volt, a tetején pedig tejföl, feketeborssal megszórva.
  6. Megjegyzés: ennek a tésztájában elég sok a tojás. A serpenyős verzióéba kevesebb kell, ezért szerintem ennél is lehetne csökkenteni, de nem kísérleteztem még ki. 
Okonomiyaki serpenyőben

Ez egy normál serpenyőnyi adag, ami egy embernek elég. Ha többen vagyunk, akkor érdemesebb többszörös adagot és egyszerre több serpenyőt használni, mert sokáig sül.
Szabad tűzön, tárcsán is lehet készíteni, de azt még nem próbáltam.


Hozzávalók:

  • 1/4 fej káposzta (kb. 15-20 dkg) nagyon vékonyan felszeletelve
  • 1 közepes sárgarépa, reszelve vagy aprítógépben aprítva
  • 3-4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 4 szelet bacon, feldarabolva
  • 12 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl víz
Elkészítés:
  1. A lisztet kikeverjük a tojással, a vízzel és a sóval. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, alaposan összekeverjük.
  2. A bacont egy serpenyőben kevés olajon 1-2 percig pirítjuk.
  3. A piruló bacon-re tesszük a masszát, és alaposan lenyomkodjuk, tömörítjük.
  4. Közepes lángon oldalanként kb. 8-10 perc alatt megsütjük, majd hoisin szósszal, majonézzel, és apróra vágott újhagymával tálaljuk (a bacon-ös fele legyen felfelé).
Forrás:
Nagy Norbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése