2013. november 17., vasárnap

Babos-szezámos rúd

Hozzávalók:
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg szárazbab
  • 50 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgó- vagy olívaolaj
  • 1+1 tojás
  • 1 teáskanál oregánó
  • bazsalikom
  • 2 ek szezámmag
Elkészítés:
  1. Kell hozzá 2 dkg élesztő, amit fél dl (meleg) vízbe morzsolva folyékonyra kell keverni. 
  2. Az előzőleg beáztatott 10 dkg szárazbabot megfőzzük annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd a főzővízzel együtt leturmixoljuk. 
  3. 50 dkg teljeskiőrlésű lisztet elmorzsoljuk 1 dl hidegen sajtolt napraforgó- vagy olívolajjal. 
  4. Hozzáadunk 3 csapott kiskanál sót, egy egész tojást, az élesztőt, a turmixolt babot és 1 teáskanál szárított oregánót vagy bazsalikomot. 
  5. Addig dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik. Ha túl kemény lenne, kis langyos vizet adunk hozzá. 
  6. 20 perc kelesztés után deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, felvert tojással megkenjük, 2 evőkanál szezámmaggal megszórjuk és rudakat vágunk belőle. 
  7. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. 3 gáztepsivel lesz belőle.
Forrás: 
Kisa Judit: Négy évszak reform receptjei
Fülöp Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése