2013. október 23., szerda

A PASZTINÁK

Az őshonos
A pasztinák, vagy más néven paszternák őshonos növény Európában, az ókor óta termesztik szerte a kontinensen, különösen a hűvösebb vidékeken, hiszen rendkívül jól tűri a hideget. Amíg a burgonya el nem terjedt, alapvető élelmiszer volt, ugyanolyan sokféleképpen és gyakran használták, ahogyan ma használjuk a burgonyát. Külsőre hasonlít a petrezselyemgyökérre, de annál vaskosabb, húsosabb, és az illata édeskésebb. Az íze is jellegzetes, édes. Csak a gyökere fogyasztható, a levele nem. Angolul parsnip, németül Pastinake, franciául panais, spanyolul chirivía, olaszul pastinaca néven nézhetünk utána.



Tápanyagok
Magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, különösen vasban, mangánban, kalciumban és foszforban gazdag, emellett kiváló K-, E- és C-vitamiforrás, magas a folsavtartalma, és gazdag élelmi rostokban. Kalcium- és foszfortartalma jótékonyan hat a csont anyagcseréjére, illóolaja pedig vizelethajtó és görcsoldó hatású.


Tárolás
Hűtőszekrényben jól záródó műanyag dobozban, kilyuggatott műanyag zacskóban vagy papírba csomagolva 1-2 hétig friss marad. Mielőtt hűtőbe tennénk, vágjuk le a zöldjét, így tovább friss marad. Remekül aszalható, aszalás közben fehér színét megőrzi.
Jól fagyasztható: vágjuk kockára, dobjuk két percre lobogva forró vízbe, majd ha kihűlt, tegyük zacskóba, és 10 hónapig eltartható. Vagy pároljuk készre, pürésítsük, és szintén 10 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban.

Elkészítés
Rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség, nagyanyáink ki nem hagyták volna a bab- és húslevesből, de krémleves is készíthető belőle, emellett süthetjük sütőben, párolhatjuk, lereszelve pedig nyersen salátákhoz adható. Ásványianyag-tartalma jobban hasznosul párolva és sütve, nyersen viszont több K- és C-vitaminhoz jutunk belőle. Ha tápanyagainak megőrzése a cél, akkor hosszabb ideig főzni csak akkor érdemes, ha a főzőlevet is felhasználjuk.


Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

1 megjegyzés: