2013. augusztus 30., péntek

Fagyasztófeltöltő receptek Dudik Évától

Hetek óta óriási adagokat főzök, mert spájzolok télre, ami az én esetemben fagyasztást jelent. Íme két nagyon finom tésztaszósz, mindkettő brutál nagy adag. Nem mondom, hogy gyorsan elkészülnek és hogy nincs velük macera, de hátha rajtam kívül más is szeret februárban nyári ízeket enni. Most minden adott az elkészítésükhöz.

1) Bolognai ragu 

Hozzávalók 20 adaghoz:
  • 2 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 4 kisebb sárgarépa felkockázva
  • 4-5 zellerszár felkockázva
  • 4 ek vaj
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1,5 kg darált marhahús
  • 1 tk só
  • 7 dl száraz fehérbor
  • 5 dl tej
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 2 kg paradicsom (meghámozva), feldarabolva

Elkészítés: 
  1. Tegyük a vajat, az olajat, a hagymát, a répát és a zellerszárat egy jó nagy, vastag aljú edénybe, és közepes lángon pirítsuk a zöldségeket, amíg kissé meg nem barnulnak, kb. 15 percig.
  2. Adjuk hozzá a darált marhahúst, sózzuk, és kevergessük, amíg a hús ki nem fakul.
  3. Adjuk hozzá a bort, és időnként megkeverve főzzük, amíg a folyadék el nem párolog, kb. 20-25 percig. Ekkor adjuk hozzá a tejet és a szerecsendiót, és szintén időnként megkeverve főzzük, amíg a folyadék majdnem teljesen el nem párolog, ami kb. 20 perc.
  4. Adjuk hozzá a paradicsomot, várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük a lángot takarékra, és fedő nélkül főzzük a szószt 4 órán keresztül. Időnként keverjük meg. Ha az összes folyadék elfőne róla, mielőtt letelne a főzési idő, adjunk hozzá egy kevés vizet, alkalmanként 1-1 decit. 4 óra után várjuk meg, amíg minden folyadék elpárolog, akkor zárjuk el a gázt.
Forrás: http://www.eatingwell.com/recipes/bolognese_sauce.html

2) Húsmentes zöldséges paradicsomszósz

Hozzávalók 10-12 adaghoz:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 5-6 zellerszár felkockázva
  • 4 kisebb sárgarépa felkockázva
  • 1 póréhagyma felszeletelve
  • 1 csomó mángold szára felszeletelve
  • 6-7 db zöldpaprika kimagozva, felszeletelve
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 2,5 kg paradicsom (meghámozva), felszeletelve
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 ek balzsamecet
Elkészítés:
  1. A felhevített olajon jó nagy edényben kb. 20 perc alatt megpirítjuk, megpároljuk a hagymákat, a szárzellert és a répát.
  2. Hozzáadjuk a mángoldszárakat és a paprikát, pároljuk még 10 percig.
  3. Hozzáadjuk a fokhagymát, pár percig pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsomot, a cukrot és az ecetet, és addig főzzük, amíg mártás állagú nem lesz, ami legalább 30-40 perc. Minél tovább fő, annál finomabb lesz.
  4. A végén sózzuk.
Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1508645/pasta-with-tomato-and-hidden-veg-sauce (kevés módosítással) Dudik Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése