2013. július 9., kedd

Évkerék sabji répaleveles jázmin rizzsel






Ez a népszerű indiai étel szinte pillanatok alatt elkészül. A dobozból bármikor kerekíthetünk egy ilyen ebédet. Ez a verzió a saját kreálmányom. Sokféle sabji-recept alapján és természetesen a konyhámban megtalálható alapanyagokból született.





Hozzávalók (2-3 főre):
  • kókuszzsír
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 fej friss fokhagyma
  • 2-3 répa
  • 1 kisebb méretű cukkini (ha színes, jobban mutat)
  • 2-3 db cékla
  • 4-5 szem burgonya
  • néhány marék zöldborsó
  • pici vaj
  • 1-2 dl paradicsomlé
  • 2 ek joghurt (elhagyható)
  • 200-300 g rizs
  • egy nagy marék répalevél
Fűszerek:
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk (fekete) mustármag
  • 1 kk őrölt koriander
  • fél kk kurkuma
  • fél kk gyömbérpor (vagy reszelt gyömbér)
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 csipet chilipor
  • csipet kardamom
  • csipet fahéj
Elkészítés:
  1. A mustármagot kipattogtatjuk óvatosan a kókuszzsíron, ügyelve arra, hogy nehogy megégjen.
  2. Ha egész római köményünk van, azt is hozzáadjuk, majd jöhetnek a porfűszerek - a chili csak a főzés végén -. Megpirítjuk őket, majd dobhatjuk a zsírra a kétféle hagymát.
  3. Az összes zöldséget hasonló méretűre daraboljuk, és a keményebbekkel kezdjük a főzést.
  4. Fontos, hogy a lábasnak vagy woknak fedője is legyen.
  5. Először jöhet a cékla, a krumpli és a répa.
  6. Nagyon pici vizet is önthetünk alá. Fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.
  7. Következzen a cukkini és legvégül a borsó. Összepároljuk ezeket is.
  8. Egy pici vajat dobok még a lábasba.
  9. Közben hozzáadjuk a paradicsomlét, majd sózzuk és ízlés szerint tovább fűszerezzük.
  10. Mehet a chili a végén.
  11. A legutolsó mozzanat a joghurt hozzáadása.
  12. Közben megfőzzük a jázmin rizst a következő módon: a rizsszemeket átmosom, 375 ml vizet odateszek egy lábasban, majd ehhez adom hozzá a rizst, amit felforralok, majd 7-10 percen keresztül kis lángon, fedő alatt főzöm, majd a gázt elzárom, a fedőre még egy konyharuhát is szoktam teríteni, és hagyom, hogy a rizs felszívja a maradék vizet. 
  13. A rizst főzés közben szoktam fűszerezni. A répalevelet akkor adom hozzá, amikor már csak letakarva párolódik a lábasban, így intenzív marad az íze.
  14. Fejenként 100 g rizst érdemes számolni, és minden következő 200 g rizshez 250 ml vizet adjunk hozzá.
  15. A sabjiba kerülhet még tofu, házi sajt és a zöldségek leveleit is szuperül fel tudjuk ennél a fogásnál használni.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése