2013. június 14., péntek

Toszkán leves répalevéllel, édesköménnyel és rizzsel

Hozzávalók:
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • egy kisebb adag zeller kockára vágva (1 csésze)
  • 1 hagyma kockára vágva (1,5 csésze)
  • 2 sárgarépa kockára vágva (2 csésze)
  • 1 csésze rizs
  • 1,5 csésze húsleves vagy zöldségleves
  • 6 csésze víz
  • só, bors
  • pici vaj 
  • édeskömény levele (fél csésze)
  • sárgarépa levele (másfél csésze) tehát 1:3 arányban használjuk a leveket
  • 1 csurgatás narancslé (elhagyható) - ízlés szerint, vagy egy pici almaecet stb.
  • parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:

  1. A fokhagymát és 2 ek felaprított hagymát olívaolajon megpárolunk.
  2. A zellert, a répát és a hagymát közel egyforma méretű kockákra vágjuk, és az olívaolajon szintén megpároljuk. Ez adja a leves alapját.
  3. Miután puhára pároltuk a zöldségeket, jöhet még egy kis olívaolaj, és hozzáadjuk mindehhez a rizst. Kevergetve sütjük tovább magasabb hőmérsékleten 2-3 percen keresztül.
  4. Ügyeljünk, nehogy leégjen a rizs.
  5. Majd vegyük lejjebb a lángot, és apránként hozzáadjuk a levesalapot, csakúgy mintha rizottót készítenénk.
  6. Mindig várjuk meg, hogy a rizs felszívja a folyadék java részét, és csak utána öntsünk rá egy újabb adagot.
  7. Gyakran kóstoljuk meg a rizst. 
  8. Hozzáadunk egy picike vajat is, majd később felöntjük 6 csésze vízzel.
  9. Sózzuk, borsozzuk.
  10. A sárgarépa leveleit és az édeskömény leveleit csak a főzés legvégén, tálalás előtt, adjuk hozzá a leveshez, hogy  azok megtartsák szép színüket és finom ízüket.
  11. Kavarjuk meg a levest. Egy picit összeeshetnek a levelek, de ne főzzük szét őket.
  12. A végén kóstoljuk meg, és döntsük el, hogy szeretnénk-e még egy kis savanyú ízt is érezni a levesünkben. 

2 megjegyzés:

  1. Zsuzsa!
    Épp most bogarásztam végig az angol receptet, utána rákerestem, magyarul van-e valami ötlet. És a második találat a Te fordításod volt. De jó, így tudtam ellenőrizni magam :-)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. :))) Örülök, hogy ilyen jó helyen dobta ki. Épp most ettük meg ezt a levest. Én rizs nélkül csináltam, nagyon ízlett! Akkor te is elkészíted?

    VálaszTörlés