2013. június 3., hétfő

Tejszínes-mángoldos lepény

Látva, hogy a cseredoboz tele volt mángolddal, és mi is végigjártunk a megszeretéséhez vezető utat, ajánlom Nektek a ma esti kreálmányomat "egyenesen a dobozból" nevezzük mondjuk tejszínes-mángoldos lepénynek. Szerintem ebben az ételben a mángold párosítása egy kicsit füstölt ízzel képes lehet, hogy a kétkedőket meggyőzze.

Hozzávalók: 
  • a mai adag mángold (nagydobozt felezők vagyunk)
  • a mai adag újhagyma
  • a mai adag borsó fele/harmada
  • 2-3 szelet feketeerdei sonka
  • 2dl főzőtejszín
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 csomag leveles tészta (ha ráérősebbek vagyunk quiche tésztát is készíthetünk, de időnk az most nem volt sok)
  • reszelt füstölt sajt a tetejére
  • a mai salátából levelek a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott (nem azért mert permetes, hanem mert korcogni fog Orsiék földje a fogunk alatt:) és csíkokra vágott mángoldot (értsd a teljes mángoldot levelestől-szárastól) a felszeletelt újhagymával (értsd zöldjével mindenestől) pici olívaolajon némi sóval, borssal pároljuk amíg össze nem esik és nem veszít a nedvességtartalmából.
  2. A párolás vége felé 1  kis maroknyi zöldborsót is beledobunk. Amikor úgy érzékeljük, hogy kész a párolás, kivesszük a zöldségkeveréket a serpenyőből és ellenőrizzük, hogy maradt-e benne nedvesség; vagy egy szűrőbe tesszük vagy a két kezünkkel próbáljuk kinyomni belőle  a maradékot. Erre azért van szükség, hogy a sütéskor ne áztassa el a tésztánkat. 
  3. Félretesszük és a serpenyőben megpirítjuk egy kissé a felkockázott sonkát majd visszadjuk hozzá a kinyomkodott zöldségmasszánkat. Összekeverjük őket, hozzáadjuk a tejszínt, egy rövid ideig forraljuk a keveréket majd eloszlatjuk egyenletesen a kinyújtott levelestésztán, melyet sütőpapírral egy tepsibe helyeztünk korábban. 
  4. A tészta szélét körbe egy villa segítségével elegyengetjük, "kidíszítjük", ezáltal a tejszínes feltét lefolyását megakadályozzuk. 
  5. A tetéjét sajttal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük  kb. 25 percre.
  6. Ha kész, szeletekre vágjuk és a salátával tálaljuk. 
  7. Egy pohár jó minőségű rosé vagy száraz fehérbor illik hozzá.
Forrás: Kis Detti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése