2013. május 5., vasárnap

Rukkolás-sóskás-káposztás quiche

Mivel egyik zöld levélkémből sem volt már önmagában elegendő adag egy quiche-hez, úgy gondoltam, kombinálom őket. Nem bántam meg. Fincsi salátát adtam hozzá fejes salátából.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 ek víz
  • 1 csipet só
  • 12 dkg jéghideg vaj

A masszához:

  • 30 dkg felaprított sóska, rukkola és kelkáposzta vegyesen (maradék zöldségek)
  • 1 nagy fej vöröshagyma karikára vágva
  • 3 tojás
  • 12 dkg fetasajt
  • 2 dl bio tej
  • bors
  • szerecsendió
  • sajt a tetejére
A salátához:

  • fél fejes saláta
  • 2-3 ek fehérborecet
  • 1 csurgatás méz
  • 1 csomag mozzarella
  • 1 kis adag snidling
  • 1 pár levél friss oregánó (szurokfű)
  • morzsolt bazsalikom (friss híján)
  • 1 csurgatás lenolaj
  • icipici só (tényleg kevés)
Elkészítés:

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
  2. A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
  3. A tejet és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a fetát. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük. Kalkuláljuk bele a feta sósságát is, ne sózzuk meg nagyon.
  4. A megsült tésztára helyezzük a hagymakarikákat és a finomra aprított zöldeket, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
  5. Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
  6. A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
  7. Mikor már kellően megszilárdult a massza, reszelt sajttal megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
  8. A salátát is állítsuk össze, mert sokkal jobb, ha egy picit össze tudnak érni az ízek a hűtőben. Itt is bánjunk óvatosan a sóval. Az én kedvencem a fehérborecetes-mézes salátaalap. Nem szoktam tejfölösen készíteni, csak ritkán, de az is finom lehet a pitéhez.

Forrás: Lengyel Zsuzsa











Komlósi Bogi verziója: teljes kiőrlésű tésztával és mángolddal, céklával 




2 megjegyzés:

  1. Zsuzsa, ez nagyon finom! Köszi a receptet. Igaz, saláta nélkül ettük. Mire megcsináltam volna, elfogyott a quiche. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszike :) Örülök, hogy ízlett! Nekünk sem tartott sokáig. :)

    VálaszTörlés