2013. május 2., csütörtök

Quiche Lorraine


Egy kis francia finomság a húsevőknek. Persze el is hagyható a szalonna, de ahhoz még több módosítás kell, hogy teljesen vegán legyen a piténk. 

A tészta hozzávalói: 
  •  25 dkg liszt
  • 12 dkg Rama margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • fél csomag sütőpor 
A feltét hozzávalói: 
  • 30 dkg húsos szalonnadarabok
  • 1 hagyma
  • 3 tojás
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy ementáli)
  • só, bors
Elkészítés:

1. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót, a fél csomag sütőport, egy evőkanál tejfölt és a tojás sárgáját. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára.

2. A kész tésztát tegyük sütőpapírra. Legjobb egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezni, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütő oldalán. Így ha elkészül, akár egy tortát vághatjuk szép szeletekre. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.

3. A hagymát aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg kicsit a szalonnadarabokkal. Egy tálba üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt a sót és borsot. Keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk el a hagymás szalonna feltétet, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Szórjuk meg a tetejét a sajttal majd süssük 200 C fokon 30 percen át. A tetejére figyeljünk, hogy ne égjen meg. Akkor van kész, ha a beleszúrjuk a villát és az öntet már nem lágy.

4. Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre. Tálalhatjuk magában, de friss kevert salátával körítve kitűnő főétel is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése