2013. május 14., kedd

Pesto genovese


A genovai pesto receptjét az 1800-as évek második felében írták le először, az elkészítési mód azóta sem sokat változott. És akkor jöjjön az eredeti receptúra, amely márvány mozsarat és fa törőhengert ír elő.

Hozzávalók 60 dkg tészta körítéséhez:

  • 5 dkg bazsalikomlevél 
  • fél pohár (hogy ez mekkora, azt nem határozza meg a leírás : ) extra szűz olívaolaj 
  • 6 evőkanál parmezán 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 evőkanál fenyőmag 
  • durva tengeri só

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a bazsalikomot, szárítsuk meg
  2. Közben kezdjük el törni a fokhagymát (30 levélre számolva egy gerezdet), ha már krémes adjunk hozzá kevés sót
  3. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és gyors, körkörös mozdulattal (nem erőből) kezdjük összetörni a leveleket, hogy az illóolaja kiszabaduljon. Mindez gyorsan történjen, hogy ne kezdjen barnulni
  4. Ekkor jöhet hozzá a fenyőmag, ezt is törjük össze, a lereszelt sajt, majd kis adagonként egy lágy ízű olívaolaj

A turmixolt változatot nem ítéli el az iromány, de azt mondja, az eredeti elkészítéssel sokkal jobb lesz az eredmény.

Forrás:
http://dolcevitablog.hu/2010/08/pesto-genovese-augusztusi-naptar-2/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése