2013. május 8., szerda

Leves grillezett spárgából chilis krutonnal

Jöjjön egy újabb spárgás receptecske:

Hozzávalók:

  • 50 g vaj (olvasztott)
  • 2 ek chiliszósz
  • 1 kisebb bagett szép szeletekre vágva
  • 90 dkg spárga (megtisztítva)
  • 2 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma (felaprítva)
  • fél liter zöldség alaplé/húsleves
  • 1/4 tk só
  • 3 ek liszt (reformosan: egy szem főtt burgonyával helyettesíthető)
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 dl tej
  • 1 ek citromlé
  • olívaolaj
  • szerecsendió

Elkészítés:

  1. A grillsütőt, kontakt grillt vagy egy nagyobb serpenyőt melegítsünk elő/fel. Az olvasztott vajhoz adjuk hozzá a chiliszószt egy edényben. Kenjünk meg a bagett szeletek egyik oldalát a chilis vajjal, és 2 perc alatt pirítsuk meg a kenyereket, majd tegyük a szeleteket félre.
  2. Borítsuk a spárgát a maradék vajba, rázogassuk meg, hogy szépen bevonja mindenütt, majd grillezzük meg 2 perc alatt a sípokat közepes lángon. A grillezés közben egyszer fordítsuk meg a spárgasípokat. Tegyük őket félre, ha kész vagyunk a grillezéssel. Kb. 1/4-ükre szükség lesz a leves befejezéséhez. Ezt az adagot majd csak a végén adjuk a leveshez, nem turmixoljuk bele. A többit kb. 1 cm-es darabokra vághatjuk.
  3. A leveshez olvasszuk fel a 2 ek vajat egy lábasban. Pár percig pároljuk a vajon a felaprított hagymát. Gyakran keverjük meg. Sózzuk, majd adjuk hozzá a lisztet. 1 perc alatt összesütjük, majd hozzáadjuk a koriandert és a zöldségleves alapot vagy húslevest.
  4. Adjuk hozzá az összes apróra vágott spárgát. Főzzük fel a levest, és kb. 10 percig főzzük még fedő nélkül. Hagyjuk, hogy sűrűsödjön kicsit. Ha túl sűrűnek találjuk, természetesen vízzel hígíthatjuk.
  5. Botmixerrel turmixoljuk a levest, miután elzártuk a lábas alatt a gázt. Adjuk hozzá a tejet, majd főzzük fel újra az egészet. A félretett spárgasípokat vágjuk 5 cm-es darabokra, és adjuk őket a leveshez a citromlével együtt.
  6. Jöhet még egy csurgatás olívaolaj, majd tálaljuk a levest az elkészített krutonnal. Esetleg egy kis szerecsendióval még ízesíthetjük.

Forrás: Lengyel Zsuzsa (ford.) http://www.bhg.com/recipe/grilled-asparagus-soup-with-chile-croutons/
A link alatt sok-sok mennyei spárgás recept lapul még!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése